Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Yunanistan’ın en büyük bankası Ethniki (Ulusal) Bank’ın, Finansbank’ın yüzde 46’sını 2 milyar 291 milyon Avro karşılığı satın almasını öngören anlaşma, Atina’da imzalandı.
Ethniki Bank Yönetim Kurulu Başkanı ve üst yönetici (CEO) Takis Arapoglu ile Finansbank Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Ethniki Bank’ın Atina’daki genel merkezinde ortak basın toplantısı yaparak, vardıkları anlaşmayı açıkladılar.

Türk ekonomisinin, Güneydoğu Avrupa’nın en büyük ve en hızlı gelişen ekonomisi olduğunu belirten Arapoğlu, Türkiye’nin AB sürecindeki gelişmeleri  gözönüne alarak, Türk piyasasına açılmaya karar verdiklerini kaydetti.

Arapoglu, Ethniki Bank’ın bu anlaşmayla 124 Milyonluk bir nüfusa hizmet edeceğini belirtti.

Hüsnü Özyeğin’in bu aşamada Finansbank’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdüreceğini söyleyen Arapoglu, söz konusu alım
anlaşmasının yalnızca Finansbank’ın Türkiye operasyonlarını kapsadığını da kaydetti.

Arapoglu, ”birçoğunuz bana, Türk-Yunan ilişkileri ile ilgili sorular soracaksınız. Önce konuya doğru bakıp, iyi komşular gibi sıkı
işbirliği yapalım ve hepimizin refahı için önümüzde duran fırsatları kaçırmayalım” dedi.

Gazetecilerin, ” Türkiye’deki siyasi tehlikeleri gözönünde bulundurup bulundurmadığı” yolundaki sorusunu da yanıtlayan Arapoglu,
her türlü ekonomik, siyasi ve benzeri riski dikkate alarak bu yatırımın yapıldığını vurguladı.

Özyeğin ise 1987 yılında kurduğunu belirttiği Finansbank’ın bugün Türkiye’de 5. sırada olduğunu ve 3 Milyon müşterisi bulunduğunu
söyledi.

Finansbank’ın başarısını genç elemanlarına borçlu olduğunu vurgulayan Özyeğin, Ethniki Bank ile yaptıkları işbirliğinden çok
memnun olduklarını ve yalnızca Türkiye ve Yunanistan’da değil tüm bölgede işbirliği yapacaklarını kaydetti.

Özyeğin Türkiye ve Yunanistan’ın yalnızca bankacılık sektöründe değil endüstri, turizm, denizcilik ve benzeri sektörlerde işbirliği yapabileceklerini kaydetti.

DİĞER HİSSELER İÇİN ALIM ÇAĞRISI SONRA
Öte yandan, Finansbank’ın hisselerinin yüzde 46’sının alımı işlemlerini yıl ortasına kadar tamamlaması beklenen Ethniki Bank’ın, 2006 yılının 2. yarısında Finansbank’ın halka arzedilmiş hisselerinin alımı için çağrıda bulunacağı açıklandı.

Ethniki Bank’ın bu çağrı sonucu Finansbank’ın hisselerinin yüzde 50.01’ine sahip olamaması halinde, Finansbank’ın yüzde 9.7 oranındaki hissesini elinde tutan FİBA Holding’in, Ethniki Bank’ın bu oranı tutturmasını sağlayacak oranda hisse satışını yapmayı taahhüt ettiği kaydedildi.

FINANCIAL TIMES: EN BÜYÜK TÜRK-YUNAN ORTAKLIĞI
Financial Times (FT) gazetesinde yer alan makalede, Yunan şirketinin Finansbank’ı almak üzere olmasının iki ülke arasındaki ilişkilere de olumlu katkısı olacağı belirtilmişti. FT, anlaşmanın imzalanması halinde, bunun, aynı zamanda en büyük Türk-Yunan ortaklığı olacağını aktarmıştı.

Yunan şirketinin, Harvard eğitimi almış Hüsnü Özyeğin’den bankanın yerel yönetimini de devralacağını bildiren gazetenin haberinde Finansbank’ın isminde herhangi bir değişiklik olmayacağını ifade edilmişti.

AA

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız