Paylaş

Batan Gemi YunanistanBorç krizindeki Yunanistan’ın 50 milyar euroluk özelleştirme pastasına Türk firmalar da göz dikti. Turizm, marina, havalimanı enerji ve dağıtım gibi alanlarda birçok büyük firmanın radarında Yunanistan var. AB ve IMF ile olan kurtarma planı kapsamında özelleştirme programı açıklayan Yunanistan’a Türk firmalarının ilgisi artıyor. Özelleştirme programıyla 2015’in sonuna dek 50 milyar euro elde edilmesi hedefleniyor.

Türk firmaları özellikle turizm, taşımacılık, perakende ve liman işletmeciliği alanlarında Yunanistan ile ilgileniyor. Kulislerde adı geçen Türk şirketlerinin arasında büyükler firmalar da var. Deniz turizmi ile ünlü Doğuş Marine’in yat limanları konusuyla ilgilendiği belirtilirken, TAV‘ın da Atina Havalimanı‘nı özelleştirme sürecini radarına aldığı belirtiliyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Yunanistan’ın satışa çıkardığı limanlar için kolları sıvayacağını açıklatdı. Madencilik alanında da birçok firmanın özelleştirmeleri takip ettiği, Akmerkez’in ortaklarından birinin de Alışveriş Merkezi yapma projesi olduğu konşuluyor.

DAĞITIM ŞİRKETİ İLGİ ÇEKİYOR

Yunan firmalarının cazibesinin arttığını söyleyen DEİK Türk Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli Türklerin elektrik dağıtım özelleştirmelerinin yanı sıra enerji alanında yatırım niyetlerinin olduğunu söyledi. Konsey’in Başkan Yardımcısı Tezcan Yaramancı ise genellikle hizmet sektöründe firmalar olduğunu ve bu firmaların işleyiş felsefesini de değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Güçlü Yunanlılar üçüncü ülkelere ortaklıkla açılacak

Borç krizi ve ardından yaşanan kemer sıkma önlemleri sonrası ayakta kalan birçok büyük Yunan firmasının da yatırım yapmak için yer aradığı belirtiliyor. Sermaye akışının Türkiye’ye kaymasının büyük bir olasılık olduğunu dile getiren Egeli, “Ayakta kalan firmalar iç talepteki daralma nedeniyle sermayelerini Türkiye’ye yönlendirebilir. Türkiye’yi seçmelerinin nedeni ise Ortadoğu gibi üçüncü ülkelere açılmak” dedi.

 

Barış ERGİN – SABAH

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız