Paylaş

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan

Çin‘in kriz döneminde ABD tahvillerinden 430 milyar dolar zarar etmesinin sorumlularını arayan hükümet derin bir soruşturmaya hazırlanıyor. PBOC (Çin Merkez Bankası) Başkanı Zhou Xiaochuan‘nun soruşturma korkusuyla kaçtığı öne sürülürken hükümet kaçmadı diyor. Ancak Zhou’dan bir süredir herhangi bir açıklama gelmemesi iddiaları kuvvetlendiriyor.

Son yıllarda sürekli büyüme rakamlarıyla dünyanın gündeminde olan Çin, bugünlerde Merkez Bankası (PBOC) Başkanının ülkeyi terk ettiği söylentisiyle sallanıyor. Çin gazeteleri ve internet sitelerinde Zhou’nun ABD tahvillerinde 430 milyar dolar zarar edilmesinin sorumlusu olduğu, bu sebeple soruşturmaya uğrayacağı korkusuyla ülke dışına kaçmış olabileceği yazılıyor. Döviz rezervi 2,5 trilyon doların üzerinde bulunan Çin’in en büyük kaybının mortgage devleri Fannie Mae ve Freddi Mac yatırımlarından kaynaklandığı belirtiliyor.

Başkanın  ülke dışına kaçtığı söylentileri hakkında kurumdan bir açıklama gelmezken, hükümet kaynakları durumu yalanlıyor. Çin’in resmi haber ajansı Xinhua ise Zhou’nun Japon finans heyeti ile görüşmesine dair bir haber ve görüşmeye ait fotoğrafını da yayımladı. Bununla birlikte Japonya’da ekonomi yönetiminde üst düzey bir yetkili Zhou Xiaochuan ile önceki gün Pekin’de bir toplantı yaptıklarını belirtti.

Söylentiler ise Zhou’nun 10 Ağustos’tan bu yana görülmediği, bu tarihte ülkeyi terk etmiş olabileceği yönünde. Washington Post, Çinli bir hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde Zhou’nun ülkeden kaçtığına yönelik herhangi bir kanıt bulunmadığını yazarken, uluslararası AFP haber ajansı Merkez Bankası yetkililerine ulaştıklarını ancak konuyla ilgili bir yorum yapılmadığını bildirdi.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız