Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Otomotiv sektöründe ocak ayında uzun bayram tatili ve elverişsiz havaların çalışma şartlarını kısıtlamasına rağmen, satışlar geçen yıla göre artış gösterdi.


Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, geçen ay binek ve hafif ticarî araç pazarı 27 bin 681 adet satışla, 2005’in aynı ayına göre yüzde 33,6 artış kaydetti. Bununla beraber binek araçlarda yüzde 42,4, hafif ticarî araçlarda da yüzde 22,4 artış belirlendi. Dernek açıklamasında, bu yıl otomobil pazarının 430-435 bin adet, hafif ticarî araç pazarının 260-265 bin adet seviyelerinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiği bildirildi. Ocak ayı toplam satışlarında ise Ford 5 bin 438 adet ile ilk sırayı aldı. 3 bin 100 adet ile Fiat ikinci oldu.

Sektörün bir başka temsilcisi Otomotiv Sanayi Derneği verilerine göre de, ocak ayında üretim ve ihracat arttı, ancak ihracat gelirlerinde düşüş yaşandı. Yılın ilk ayında toplam taşıt aracı üretimi, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5,7 artış ile 57 bin, otomobil üretimi ise yüzde 7,8’lik yükselişle 29 bin adet oldu. Midibüs, traktör, kamyonet ve küçük kamyon üretimlerindeki artışa karşın, minibüs, otobüs ve büyük kamyon üretimleri geriledi. Otomobil satışları, yüzde 42,4 artış ile 16 bin 500 adet olarak kayda geçerken, ithalatın pazar payı yüzde 73 olarak belirlendi. Toplam taşıt ihracatı ise yüzde 3 artarak 36 bin adete ulaştı. Ford Otosan 13 bin hafif ticarî araç, Toyota 9 bin otomobil, Oyak Renault 5 bin otomobil, Tofaş 3 bin otomobil ve 4 bin hafif ticarî araç olmak üzere toplam 7 bin araç ihraç etti. Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin verilerine göre, ocak ayında ana ve yan sanayi olarak sektör ihracatının tutarı ise, geçen yıla göre yüzde 5 azalış ile 760 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti.

OSD değerlendirmesinde, 2005 yılının son aylarında gözlenen canlılığın uzun bir tatil dönemine rağmen ocak ayında da devam ettiğine işaret edildi. 2005 yılı Ocak ayında büyük bir düşüş gösteren pazarda bu yıl bu düzeyde bir düşüş yaşanmadığı; ancak aralık ayındaki yüksek talep sonrasında, Ocak 2006’da pazarın gerilediği belirtilen değerlendirmede, üretimin, ihracattaki artışın da desteği ile artışını sürdürdüğü, yeni bir üretim projesi eklenmediği için aylık ihracat artış hızının giderek düştüğü vurgulandı.

KAYNAK – ZAMAN

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız