Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Konut kredisini yenilemek isteyen tüketiciden istenen yüzde 15’lik KKDF bu hafta kalktı. Yüksek faizli eski kredisini kapatıp yenisini almak isteyen yüzde 15’lik ek maliyetten kurtuldu


Konut kredisini yüksek faizden çekip oranların düşmesiyle zarara uğrayan tüketiciye Maliye Bakanlığı’ndan müjde geldi. Maliye geçen hafta sonu bankalara gönderdiği yazıyla konut kredilerinde ilk çekimlerde sağlanan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) muafiyetinin daha sonraki çekimlerde de uygulanabileceğini açıkladı. Böylece yüksek faizden kredi çeken ve bu krediyi kapatıp düşük oranlardan yenisini almak isteyen tüketici yüzde 15’lik KKDF ödemekten kurtuldu. Bankacılar söz konusu uygulamanın tüketicilerin mevcut konutlarının ihtiyaçlarını karşılamak için aldığı kredilerde de geçerli olduğunu belirtiyor.

Daha önce yüksek faizle kredi çeken bir tüketici, yeni düzenlemeye göre KKDF ödemeyeceği için artık kredisini daha düşük maliyetle yenileyebilecek. Örneğin yüzde 1.05 faizle alınan 100 bin YTL’lik, 20 yıl vadeli kredide aylık taksit 137 YTL azalacak. Geçen haftaya kadar, bankaya olan eski konut kredisini kapatmak için yüzde 1.05 faizli, 20 yıl vadeli, 100 bin YTL’lik yeni bir borç alan tüketici, ayda 1.325 YTL taksit ödüyordu. Tüketicinin 20 yıl boyunca yaptığı toplam ödeme 318 bin 617 YTL düzeyinde gerçekleşiyordu. Tüketicinin ödemesinin 100 bin YTL’lik kısmını anapara, 181 bin 805 YTL’sini faiz, 27 bin 271 YTL’sini KKDF ve 9 bin 90 YTL’sini ise BSMV oluşturuyordu. Bu durumda eski kredisini kapatmak için yeniden borçlanmaya giden bir tüketicinin kredi faizi yüzde 1.05 değil, yüzde 1.20’ydi. Yani daha önceki kredisini yüzde 1.20rnin altında alan tüketici için kredi yenilemek cazip bir uygulama değildi.

Buna karşın yeni uygulamayla aynı vadeli yenileme kredisi çeken bir tüketicinin ödeyeceği taksit tutarı 1.188 YTL’ye gerileyecek. Konut kredisini uygun faizden yapılandırmak isteyen tüketici 20 yıllık vade boyunca toplam 33 bin YTL daha az ödeme yapacak.

200 bin tüketiciye gün doğdu
Konut kredilerinde ilk çekimlere tanınan KKDF avantajının yenileme için alınan borçlara da tanınması, 200 binin üzerinde tüketicinin yüzünü güldürecek. Türkiye’de kredi faizleri son l yılda yüzde 2.1’den yüzde 1.05’e kadar inerken, krediyi erken alan tüketici, sonradan çekene göre önemli ölçüde zarar ediyordu. Bu tüketiciler eski kredisinin faizini düşürmek için yeniden kredi çekmeye kalkınca faiz üzerinden yüzde 15’lik KKDF istendiği için ek bir maliyete katlanıyordu. Yeni uygulamayla özellikle 2004 başından 2005 Eylül ayına kadar bankalardan kredi çeken yaklaşık 190 bin kişiye büyük avantaj sağlanacak.

HABER – OĞUZ KARAMUK

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız