Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Bankalar daha önce yüksek faizle kredi alan vatandaşların kredisini yenilerken ilan ettikleri faizin 0.5 puan altına iniyor. Sektörde mortgage korkusu arttı.


Bankalar arasındaki kredi yarışı bir çok alanda sürerken bankalar diğer bankalardan yüksek faizle kredi alan vatandaşların kredisini yenilemek istemesi durumunda ilan ettiği faizden 0.5 puan daha düşük faizle kredi veriyor. Örneğin şu anda ilan ettiği faiz 1.08 olan bir banka krediyi yenilemek isteyenlere aylık 1.03 faiz uyguluyor. Bu ise 100 bin YTL kredi alanlara aylık 80 YTL civarında avantaj sağlıyor. Faiz oranlarının bir süredir sabit tutulması nedeniyle bankalar yarışı da dosya veya istihbarat ücretine odaklanmış durumda. Bazı bankalar genellikle alınan kredinin binde üçü oranında dosya ücreti alırken bazı bankalar bunu yüzde 3’lere kadar çıkarmış durumda.

Küçük indirimler olabilir
Bugünlerde ise yoğun talep alan bankaların da dosya ücretini yüksek tutarak daha fazla kâr etme yoluna gittikleri yolunda haberler geliyor. Bu nedenle kredi alacakların faizden önce dosya ücretlerine dikkat etmesi şart. Bankacılar, kredi almak için gerekli olan hayat sigortası, ekspertiz masrafı ve dosya ücreti konularında sıkı pazarlık yapılması gerektiğini vurguluyorlar. Uzmanlar, Merkez Bankası’nın gecelik faizleri 0.25 puan aşağı çekerek 13.25’e indirmesinin ardından faizlerde de küçük da olsa bir indirim olabileceğini kaydediyorlar. Çünkü, Merkez Bankası faizi ile konut kredisi faizleri arasındaki ilişkiye bakıldığında da kredi faizlerinin Merkez’in tutumuna göre aşağı doğru bir seyir izlediği görülüyor. Aylık yüzde 1’lik faizin yıllık bileşik tutarı 12.2 düzeyine geliyor. Yani bankalar yüzde 1’in üstünde daha düşük oranda kredi veriyor. Bu zararı ise uzun vadeli kredilerde faizin düşmesi ile ileride kedecekleri düşüncesiyle göze alıyorlar. Yeni faiz indirimleri, Merkez Bankası’nın faiz indirimi halinde mümkün.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız