Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Piyasadaki dalgalanmayla faizler artınca konut ve oto talebini tüketici alışverişe daldı. Kredi kartı harcamaları son iki ayda yüzde 20 arttı.

Ekonomideki dalgalanma tüketicinin kartla harcama arzusunu törpülemek yerine daha da körükledi. Piyasalardaki sarsıntının ardından bireysel kredilerde talep yarı yarıya azalırken, kredi kartı harcamaları rekor kırmaya başladı. Ocak-Nisan döneminde aylık 7.8 milyar YTL düzeyinde olan kredi karti harcamaları, piyasalarda hızlı dalgalanmaların yaşandığı Mayıs-Haziran döneminde yüzde 20'ye yakın artarak ayda 9.4 milyar YTL'yle ulaştı.

Bankacılar yaşanan dalgalanmaya rağmen kart harcamalarının artmasını, faiz artışı nedeniyle konut ve otomobil alma talebi düşen tüketicinin günlük alışverişe yönelmesi olarak değerlendiriyor. Konut ve otomobil için kredi yükümlülüğüne girme isteğinin azalması, harcanabilir gelirin artmasına ve günlük tüketimin büyümesine neden oluyor. Nitekim başta konut olmak üzere tüketici kredilerinin en yüksek artış oranına ulaştığı 2005 Mayıs-2006 Mart döneminde kredi karti harcamaları aylık 7.2-7.5 milyar YTL'de kalarak büyümesini durdurmuştu. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) yılın ilk 6 ayına ilişkin verilerini açıklarken, Ocak-Haziran döneminde toplam kredi karti harcamalarının 50.2 milyar YTL'ye ulaştığını duyurdu. BKM verilerine göre bu yılın ilk 6 ayındaki kredi karti harcamaları geçen yılın aynı dönemine göre yüde 26.1 yükseldi. Piyasalardaki dalgalanmanın etkilerinin hissedildiği yılın ikinci çeyreğindeki harcama tutarı ise 27.3 milyar YTL'yle yılın ilk üç aylık dönemine göre yüzde 26.7 arttı.

Marketten çıkmıyoruz
2006 yılının ilk 6 aylık döneminde kredi kartıyla yapılan alışverişler arasında en yüksek payı yüzde 16.5 ile market-alışveriş merkezleri aldı. Tüketici market ve alışveriş merkezlerinde kartla 8.3 milyar YTL'lik harcama gerçekleştirdi. Aynı dönemde akaryakıt harcamalarının toplam içindeki payı yüzde 15.7 olarak gerçekleşirken, harcama tutarı da 7.9 milyar YTL oldu.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız