Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Son aylarda konut kredisi faizlerinin yüzde 2.5 seviyesine çıkması kredili alıcının alım gücünü azalttı. Bu durum satıcıları ise fiyat indirmeye zorluyor.

İkinci el piyasada 5 ay önce emlakçıları uygun fiyatlı ev isteyenler ararken şimdi satıcılar, "Satılmıyorsa fiyatı indirelim" diyor.

Konut kredi faizlerinin yüzde 1'ler seviyesine düşmesiyle canlanan konut talebi, yine faizlerin yüzde 2.5 seviyesine çıkmasıyla frene bastı. Özellikle kredi ile konut almayı düşünenlerin beklemeye geçmesi, finansman sorunu olmayanların da önceden konut alması piyasaları durgunlaştırdı. Bu durum elindeki gayrimenkulu satışa çıkaranları fiyat indirmeye zorluyor. Birkaç ay önce İstanbul Ataşehir'de 280 bin YTL'den satışa çıkan daireyi 260 bin YTL'ye satmaya yanaşmayan satıcı, artık 220 bin YTL'lik fiyatı kabul etmeye hazır. İki ay önce Halkalı'da 91 bin YTL'ye satışa çıkan giriş katındaki bir dairenin şu andaki satış fiyatı 85 bin YTL.


Emlakçılar, ikinci el piyasada 5 ay önce kendilerini ağırlıklı olarak uygun fiyatlı ev isteyenler ararken, şimdi satıcıların "Ev satılıyor mu, satılmıyorsa fiyat indirelim" diyerek aradığını söylüyor. Birinci el piyasada ise inşaat şirketleri kendi imkanlarını kullanarak projeye özel kredi faizlerini düşürdü ama fiyatlarını düşürmedi. Bu durumda aynı projedeki daireler iki farklı fiyattan satılmaya başlandı. Örneğin, Kent Plus'ta 18 ay sonra teslim edilecek 2'inci etaptaki sıfır dairelerin fiyatı 270 bin YTL iken, aynı projenin ikinci eldeki sıfır daire fiyatı 225 bin YTL seviyesinde.
 Satıcılar paniklediBarnas Gayrimenkul'den Bülent Aydoğdu, piyasalardaki sıkışıklıktan dolayı panikleyen satıcıların fiyatları indirmeye başladığını doğruladı ama buna rağmen satıcıların zarar etmediğini söyledi. Aydoğdu, "Kent Plus'ta birinci etap fiyatı 220 bin YTL idi. Bu nedenle ikinci el piyasadaki 225 bin YTL'lik fiyat satıcıya zarar ettirmiyor" dedi. Emlak piyasasındaki oyuncuların ayaklarının yere basmaya başladığını anlatan Aydoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mart-mayıs döneminde fiyatlar çok yüksek olduğu için alıcı gelmiyordu. Ama 280 bin YTL'lik dairenin fiyatını şimdi 220 bin YTL'ye çekince satabiliyorsunuz. Yatırım amaçlı daire alanlar panikledi. Eskiden bizi alıcılar arardı, uygun fiyatlı ev bulunca bize haber verin derlerdi. Şimdi sürekli satıcılar arayıp, fiyatı düşürelim mi diye soruyorlar. Yani fiyatlar artık pazarlığa açık. Bu nedenle piyasa alım için mart-mayıs döneminden daha iyi."  Kuzeybatı Gayrimenkul Genel Müdürü Murat Ergin:Nakit parası olan için konut almanın tam zamanı Böyle durumlarda yatırım amacı ile konut satın alanlar piyasanın kötüye gittiğini düşünüp, "ödeme sıkıntısı çekebilirim" diyerek elindekini satmak için harekete geçer. Bu durumda aldığı fiyatın altına satmaya kalkışıyor. Aynı sıfır daire için birinci el ve ikinci elde ikili fiyat tablosu ile karşılaşıyoruz. Bir grup eski fiyattan borcunu ödemeye çalışırken, bir grup da satışa geçecek. Daireyi kredili bile almış olsa elinde kat irtifak tapusu varsa satışında yasal engel yok. Çünkü bankaya gidip bunun ipoteğini çözdürebilir.
 
Aslında bu dönem, elinde nakdi olanlar için konut satın alma konusunda son 2.5 yılın en iyi dönemi. Yaşanılanlardan herkesin farklı bir ders alması gerekiyor. Örneğin; inşaatçılar bu ülkede yılda kaç konut satılır şeklinde basit bir talep analizi yaptırmadan, tedarikçilerle uzun vadeli sözleşme yapmadan işe başladılar. Bankacılar güneşli günde şemsiye verip yağmurlu günde geri aldılar ve konut kredileri konusunda çok da kararlı olmadıklarını gösterdiler. Tüketici ise önümüzdeki aylarda halen taksitlerini ödedikleri evlerin piyasada yüzde 20-30 iskonto ile ikinci elde satıldığını görünce zaten yeterince acı duyacak. Nazar Emlak yetkilisi Halil Özyanıklar:Fiyat yüzde 12 indi hala konut satılmadı Halkalı ve çevresinde piyasa hala durgun, fiyatlar düşmezse açılacak gibi de görünmüyor. Çünkü iki ay önce 100 bin YTL'lik bir dairenin 10 yıl vadede aylık taksidi bin 129 YTL iken bugün 2 bin 300 YTL oldu. Bu taksidi Türkiye'de kaç aile ödeyebilir? Elinde üç-dört dairesi olan bir müşterim daha önce 185 bin YTL dediği 100 m2'lik dairesini bugün telefon açıp 170 bin YTL'ye düşürdü ama hala satışta. Olympiakent'te 120 m2 daireye ikinci elde 300 bin YTL istiyorlar. Oysa bugünkü fiyatı 260 bin YTL. Bu nedenle iki haftadır ilan veriliyor ama gelen olmuyor. Bu abartılı fiyatlar daha da düşecektir. Çünkü bölgede Toplu Konut İdaresi TOKİ uygun fiyatlı konutlar yapıyor.

Soyak'ta 190 m2 bitmiş bir daireye ikinci elde 500 bin YTL istiyorlar. Oysa hemen karşısında TOKİ aynı daireyi 232 bin YTL'ye satıyor. Alıcı da diyor ki, iki sene sonra bitecek belki ama TOKİ'den iki tane alırım, üste 40 bin YTL cebime kalır. Birinci el konutta fiyat değil faizler düşüyorKonut şirketi Soyak, Halkalı'da inşa ettiği Soyak Olympiakent’te faiz oranlarını yüzde 1.85'den yüzde 1.54’e düşürdü. Ağustos 2006 ve Aralık 2006 tarihlerinde sahiplerine teslim edilecek olan projede 60 m2'lik bir stüdyo daire için 63 bin YTL peşinat, 60 ay vadede 2 bin 500 YTL'lik taksitlerle veya 94 bin YTL peşinat bin 700 YTL taksitlerle ödeme yapılabiliyor. 120 m2'lik daireler için de 100 bin YTL peşinat, 60 ayda 4 bin YTL sabit taksit gibi farklı ödeme seçenekleri bulunuyor.
Varyap Varlıbaşlar ve Teknik Yapı Ortak Girişimi de Bahçeşehir ve Ataşehir'de inşa ettiği Uphill Court'ta faizi yüzde 0.45'e indirdi. Ayrıca Uphill Court Bahçeşehir projesindeki 10 daireden biri yatak odasından salona kadar mobilyası ve beyaz eşyası ile teslim ediliyor. 682 daireden kimlerin daire alacağı ekim ayında yapılacak çekilişte belirlenecek. Bahçeşehir'de fiyatlar144 bin YTL ile 375 bin YTL arasında değişiyor. Pek çok inşaat şirketi yapımı devam eden konut projelerinde faizini yüzde 1-1.50 aralığında tutmaya çalışıyor. Muscan İnşaat'ın Büyükçekmece'deki Palmiye Konakları'nda faiz seviyesi yüzde 1.07. Ağaoğlu'nun Ümraniye'deki Eltes Güneşi'nde faiz yüzde 1.20, My Country ve My Town'daki faizi ise yüzde 1.24.


Dumankaya İnşaat ağustos ayı sonuna kadar sürecek sabit taksitli ve ara ödemeli özel kampanya başlattı. Kurtköy'deki Trend ile Aydınlı'daki Gizli Bahçe Akdeniz Evleri'nde daire bedelinin neredeyse yarısına yakın kısmının 24 ay sonra peşin ya da banka kredili olarak ödenebilecek.  Dumankaya'nın alternatif ödeme planına göre konut alındığında, peşinat dışında bedelin sadece yüzde 20’si sabit taksitlerle ödenmeye başlanacak. Kalan yüzde 40’lık bölüm için ise 24 ay boyunca birikim yapma şansı verilecek. Bu süre sonunda müşteriler ya peşin ödeme yapacak ya da bu tarihten başlayarak konut kredisi kullanabilecekler.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız