Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Döviz ve malzeme fiyatlarındaki artışın yükünü üstlenen firmalar durgunluğu kırmak için cazip kampanyalar başlatıyor. Şirketlerin atağı bankaları faiz indirimine zorlayabilir

.

Dövizdeki dalgalanmanın ardından yükselen konut kredi faizleri, bir yandan konut satışlarının düşmesine sebep olurken diğer yandan konut alıcısının ödeme seçenekleri çeşitlendirdi.

Konut sektörü, mayıs ayının sonunda başlayan döviz kurundaki dalgalanmadan en çok etkilenen sektörlerden birisi oldu. Konut kredi faizlerinin yüzde 1.07'lerden yüzde 2.5'e kadar yükselmesiyle, konut alıcısı yeniden faiz düşüşü beklentisine girdi.

Bu gelişme ile birlikte konut satışları önemli ölçüde durdu. Döviz kuru ve malzeme fiyatlarındaki artışın mali yükünü üstlenen firmalar durgunluğu kırmak için cazip kampanyalar düzenlemeye başladı.

Vade farksız taksit imkânı
'Bekleme' tavrındaki konut alıcısını piyasaya çekmek isteyen birçok inşaat şirketi, son iki yılda popülaritesini kaybeden taksit uygulamalarına geri döndü ve taksitli satışlarda, zaman zaman bankalardan daha cazip kampanyalara başladılar.

Bankaların konut kredi faiz oranlarının 1.85'ler seviyesinde olduğu bu günlerde, birçok inşaat firması bu oranın altında vade farkları ile taksitli konut satışı yapıyor. Vade farksız taksitlerle satış yapan firmaların sayısı giderek artıyor.

Konut şirketlerinin taksit kampanyalarında vade süreleri 12 ay ile 60 ay arasında değişirken bankaların vade süreleri 180 aya kadar çıkıyor. Mart ayından önce birçok banka 240 aya kadar vade uygulamaları yapıyordu.

TOKİ – Vakıfbank işbirliği
Konut sektöründe yaşanan durgunluktan Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) hasılat paylaşımı yöntemi ile inşa edilen konut projeleri de olumsuz yönde etkilendi.

Bu süreci cazip kredi kampanyalarıyla aşmayı hedefleyen TOKİ, Vakıfbank ile bir anlaşma yaparak, İstanbul, Tekirdağ ve İzmir'de hasılat paylaşımı yöntemi ile inşa edilen 6220 konutu, 9 aya kadar yüzde 0, 10 yıl vadede ise yüzde 1.39 faiz oranıyla satışa sundu.

Ayrıca birçok konut üreticisi, bankalarla anlaşma yoluna giderek inşaat halindeki konutları için cazip kredi kampanyaları başlattı.

Fiyat artışı durdu
2004'ün ikinci yarısından 2006'nın mart ayına kadar rekor seviyede artış gösteren konut fiyatları, sektördeki durgunlukla birlikte fren yaptı. Döviz bazında fiyatlarla konut satışı yapan bir çok firma, fiyatlarını YTL'ye çevirdi. Uzmanlar bu hareketi, bir tür fiyat düşüşü olarak yorumluyor. Bununla birlikte kredi faizlerinin yükselmesinden bir çok projede yüzde 10'lara kadar gerileyen peşinat oranları tekrar yüzde 20 – 25 seviyesine geri döndü.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız