Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
ABD'de faiz artırımları ve konut fiyatlarının düşmesiyle birlikte giderek artan bir kaygı unsuru haline gelen mortgage konusunda bir uyarı da ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'den geldi.

Bernanke, mortgage devleri Fannie Mae ve Freddie Mac'le ilgili düzenlemelerin sıkılaştırılmasını ve doğabilecek riskleri hafifletmek için 1.56 trilyon dolarlık portföylerine kısıtlama getirilmesini istedi. ABD'nin en büyük mortgage kuruluşu Fannie Mae ve rakibi 2'nci sıradaki Freddie Mac, bankalardan ve diğer kredi kuruluşlarından aldıkları kredilerle ev satın alarak, mortgage piyasasına taze para girişi sağlamak amacıyla Kongre tarafından kuruldu. Hükümet desteğiyle oluşturulduğu için kısaca GSE denilen bu kuruluşlar, mortgage senetlerini menkul kıymetlerle birleştirerek Wall Street'te satıyorlar. Dolayısıyla 1990'dan bu yana 10 katından fazla artan bu 1.56 trilyon dolarlık portföylerinin içinde diğer menkul kıymet yatırımları da bulunuyor.

Son dönemde, düşük gelirlilere yüksek faizle verilen 'subprime mortgage' kredilerinin geri dönüşlerinde yaşanan sıkıntılar, finans piyasalarını tedirgin ediyordu. Bernanke, "Bu şirketlerin hem finansal sisteme yönelttikleri riskin azaltılması hem de önemli sosyal faydalar getirecek faaliyetlere yönlendirilmeleri için GSE'lerle ilgili düzenlemeyi ve denetimi güçlendirecek olan yasal düzenlemenin geçmesini istiyoruz" dedi. Bernanke, bu düzenlemenin bu yıl içinde yapılmasını beklediklerini söyledi. Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komitesi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Barney Frank'in sunduğu tasarıya göre, Fannie Mae ve Freddi Mac'ın denetleme organını, bu 2 şirketin elindeki portföy miktarını sınırlama ya da azaltma yetkisi tanıyor.

HABER – HÜRRİYET

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız