Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Önümüzdeki dönemde Olympiakent benzeri projelerimizle faaliyetlerimizi diğer şehirlere de yaymayı planlıyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye’nin konut ihtiyacı olan büyük illerinde pazar ve arsa araştırmaları yapıyoruz.

1985’TE çıkan Toplu Konut Teşvik Yasası ile Türkiye’de ilk kapsamlı toplu konut çalışmaları başlamıştır. Bu yıllarda önde gelen inşaat firmaları çeşitli bölgelerde konut yapımına başlamıştır. Soyak da bu dönemde 1536 konutluk Türkiye’nin ve Avrupa’nın o tarih için en büyük konut projelerinden biri olan "Soyak Göztepe Sitesi" projesini gerçekleştirdi. Bu projede ayrıca başka ilkler olarak kalite kontrol sistemi uygulamaya girmiş, beton santrali kurularak hazır beton üretilmiş ve laboratuvarlarda üretilen betonun kalitesi devamlı kontrol edilmiştir. Ancak Türkiye ekonomisindeki sıkıntılar konut sektörünü de 1980’lerin sonunda etkilemiş; birçok proje durma noktasına gelmiş, planlanan birçok proje ise başlayamamıştır.
Daha sonra Başbakanlığa bağlı Toplu Konut İdaresi’nin devreye girmesi ile yeni konut inşaat alanları açılmıştır. Ankara Eryaman ve İstanbul Halkalı projelerini bu alanlara ilk örnekler olarak gösterebiliriz. Yine aynı tarihlerde Emlak Bankası İstanbul’da Bahçeşehir, Ataşehir projesi gibi çeşitli uydukent projelerini başlatmıştır. 1990’lardan sonra memleket ekonomik durumuna paralel olarak giderek artan faiz oranları, konut müşterilerini konut almak yerine alternatif yatırım araçlarına yöneltmiştir. Bu da sektörün gelişmesini engellemiştir. 2001’de patlak veren kriz ile ülke halkının alım gücünün azalması ve yüksek faiz oranları konut sektörünün tekrar duraklamasına sebep olmuştur.
Bu dönemlerde Soyak markası durumdan sektördeki diğer firmalar kadar etkilenmemiş, 1999 yılında inşaatına başlanan Soyak Yenişehir projesinin yapımı devam ederek 2004 tarihinde 3000 konuttan oluşan projenin inşaatı ve satışları tamamlanmıştır. 2004 yılında konut kredisi faizlerinin düşmeye başlaması ve kriz nedeniyle ertelenen konut ihtiyacının tekrar devreye girmesiyle konut sektörü tekrar canlanmaya başlamıştır. Şu sıralar İstanbul’da havaalanı yakınında gerçekleştirilen ve lansmanı Nisan 2004’te yapılan Soyak Olympiakent projemizin inşaatı ve satışları hızla devam etmektedir. 1 milyon metrekare arazi üzerine kurulu toplam 3 bin 500 konutluk bu projenin ilk etabının teslimleri ise tamamlanmak üzeredir.
DURMAK YOK, KONUT ÜRETİMİNE DEVAM
Önümüzdeki dönemde Soyak olarak, Olympiakent’e benzer projelerimizle faaliyetlerimizi diğer şehirlere de yaymayı planlamaktayız. Bu doğrultuda, Türkiye’nin konut ihtiyacı olan büyük illerinde pazar ve arsa araştırmaları yapmaktayız. İlk olarak İzmir’de yeni bir projeye başlayacağız. Emlak GYO ile gelir paylaşımı sistemine dayanan bir sözleşme imzalanmış bulunuyor, bu çerçevede İzmir Mavişehir’de bulunan bin 500 konutluk bir projenin inşaatına ve satışına önümüzdeki aylarda başlamayı planlamaktayız. Ayrıca Mavişehir’in tam karşısında, Çanakkale yolu üzerinde kendimize ait 2 bin konutluk arazi ile beraber bu ilde ilk etapta gerçekleştirilecek konut sayısı 3 bin 500’e ulaşacak. İzmir’de, İstanbul’da yeni projeler gerçekleştirmek için araştırmalarımız ise devam etmektedir. Genel olarak konut sektörüne bakacak olursak, İpotekli Konut Finansmanı Yasa Taslağı’nın yasalaşması ve sistemin gerekli diğer şartlarının da oluşmasıyla yakın gelecekte tamamen devreye girmesi sonucunda kaliteli ve kredilendirilebilir konuta yönelik talebin daha da artmasını bekliyoruz. Mortgage sisteminin devreye girmesiyle birlikte her kurum bu sisteme uyum sağlayamayabilir.
Kalite odaklı, kaliteli ve kredilendirilebilir konut projeleri üreten kurumsal firmalar bu sisteme hemen uyum sağlayabilecektir. Dolayısıyla rekabet üstünlükleri olacaktır. Diğer firmalar ise bir kurumsallaşma ve kalite sistemleri süreci yaşayacaktır. Sonuçta önümüzdeki yıllarda alım imkanlarının artmasıyla birlikte talebin artmasını bekliyoruz, bununla birlikte de daha kaliteli konut projeleri üretileceğini düşünüyoruz.
 

KAYNAK – SABAH

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız