Paylaş

Türk parası zorunlu karşılıklarına faiz ödenmesi sonlandıTürk parası zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına son verildi. Merkez Bankası tarafından, son dönemdeki kredilerde artışlar dikkate alınarak, Türk parası zorunlu karşılık oranının yarım puan artırılarak yüzde 5’ten yüzde 5,5’e yükseltildiği bildirildi.

 

Aynı açıklamada yabancı para zorunlu karşılık oranının da 1 puan artırılarak yüzde 10 yerine bundan böyle yüzde 11 olarak uygulanacağı yükseltildiği bildirildi.

Likidite Azaldı

Piyasa likidetisinin yabancı para zorunlu karşılık oranında yapılan artış sebebiyle 1,5 milyar ABD dolar dolayında azalmış olacağı belirtilen açıklamada, likiditenin Türk parası zorunlu karşılık oranında yapılan artışla 2,1 milyar Türk Lirası civarında azaltılmış olacağı kaydedildi.

Bununla birlikte 8 Ağustos 2001’den bu yana Türk parası zorunlu karşılıklara, 24 Mayıs 2002’den bu yana ise yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödendiği, yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasının 5 Aralık 2008’de sonlandırıldığı hatırlatıldı. Ayrıca “Gelecekte zorunlu karşılık oranlarının makroekonomik ve finansal riskleri azaltıcı araçlardan biri olarak daha aktif bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak amacıyla Türk parası zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına da son verildiği” bu açıklama ile duyuruldu.

DÖVİZDE YÜKSELME

Merkez Bankasının zorunlu karşılık oranlarında yaptığı artış sonrası sabah 1.4831 seviyesinde açılan dolar/TL 1.4885’e, gösterge tahvilin faizi de yüzde 8.17 seviyesine kadar küçük de olsa bir yükseliş gösterdi. TCMB çıkış stratejisinde bu adımı atacağı daha evvel açıklanmış olmasına karşın, bunun piyasada döviz arzını azaltıcı bir etkisi bulunması, dolar/TL seviyesinde bir miktar yükselişe sebep oldu.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.4905/1.4945 seviyesinde olan en iyi dolar alış satış kotasyonları sabah ilk işlemlerde 1.4831/1.4871 seviyesindeydi. Zorunlu karşılık oranlarının artırılmasının ardından gösterge tahvil faizi de spot piyasada yüzde 8.17 seviyesine kadar yükseldi. Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.05, valörlüde ise yüzde 8.06 seviyesinde olan 25 Nisan 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.08/8.06 seviyesindeydi.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız