Paylaş

İstanbul'da 1 milyon bina yıkılıp deprem binaları yapılacak.Kentsel dönüşüm projeleri üzerinde bireysel itiraz hakkı kaldırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, beklenen olası Büyük İstanbul Depremi öncesi şehrin yenilenerek zararın önlenebilmesi kapsamındaki 1 milyon binanın yıkılmasını içeren 30 projeye başlangıç verdi.

Kentsel dönüşüm için İstanbul’da 1 milyon bina yıkılacak

İstanbul’da binlerce binanın yıkılacağı tahmin edilen olası bir büyük depreme karşı Büyükşehir Belediyesinin planlanladığı hazırlıkların önündeki son engel de ortadan kalktı. Kentsel dönüşüm için çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesinin, evlerin depreme dayanıklı hale getirilmesi, bir çoğunun da yıkılarak yeniden inşa edilmesi amacıyla hazırladığı projelere yönelik yasal düzenlemeler tamamlandı ve resmen yürürlüğe girdi. Belediyeler Yasasında bulunan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanları” kanunu, İstanbul’da 1 milyon binanın yıkılıp yeniden yapılmasının önünü açıyor. TOKİ ve İBB‘nin yaklaşık beş yıldır beklediği bu düzenlemeyle, dönüşüm projelerinde yaşanan yetki karmaşası son buldu. Belediyelerin deprem riski sebebiyle kentsel dönüşüm bölgesi ilan ettiği bir yere konut sahiplerinin bireysel itiraz hakkı da bu değişiklik ile kaldırıldı.

İstanbul kentsel dönüşüm projeleri geliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi projelerinin gerçekleşmesi durumunda İstanbul adeta neredeyse yeni bir haritaya sahip olacak. Öncelikli olarak yüksek deprem riski taşıyan bölgeler, gecekondular ve kaçak binalar yıkılacak. Bunların yerine depreme dayanıklı ve elbette modern yerleşim alanları inşa edilecek. Çalışma yaklaşık 1 milyon bina kapsamında olacak.

Türkiye’deki ilk deprem dönüşüm projesi 2008 yılında Zeytinburnu’nda başlatılmış olmasına karşın, bir konut sahibin itirazı ve o dönemde bu itirazın yasalara uygun talep içermesi sebebiyle proje durmuştu. Yeni yapılan düzenleme ile deprem dönüşüm bölgesindeki bu tür itirazların kabulü mümkün olmuyor. Mülk sahiplerinden çoğunluğun kararı yeterli görülüyor.

İstanbul’da Kentsel Dönüşüm Bölgeleri

İlk etapta kentsel dönüşüm planının uygulamaya konacağı bölgeler şöyle:

  • Küçükçekmece Ayazma, Halkalı, Sefaköy, Küçükçekmece gölü etrafı.
  • Eminönü ve Fatih gibi bölgelerde bazı binalar.
  • Bağcılar ve Göngören gecekondu ve çarpık yapılaşma alanları, Haliç ve etrafı.
  • Küçük Langa, Kadırga Bölgesi, Manifaturacılar Çarşısı, Unkapanı, Okmeydanı.
  • Karagümrük, Küçükmustafapaşa, Hacı Hüsrev.
  • Sarıyer, Derbent Karanfilköy.
  • Gaziosmanpaşa, Malkoçoğlu.
  • Kadıköy, Fikirtepe.
  • Üsküdar’da bazı kesimler.
  • Sultanbeyli, Maltepe, Kartal, Tuzla kaçak yapıları.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız