Paylaş

Merkez Bankasi Haftalık Doviz Alım Limitini ArttirdiTürk Lirasında olağan dışı değerlilikle eleştirilen Merkez Bankası haftalık döviz alım limitlerini değiştiren yeni ihale modeline geçti. Bu durumda halen 400 milyon Amerikan Doları olan haftalık alım limiti yükselerek 660 milyon Amerikan Dolarına kadar alım yapılabilecek. Müdahalenin göstermelik olup olmadığı tartışılıyor.

Sıcak paranın girmesiyle aşırı değerlenen TL sebebiyle zorlanan ihracatçının Merkez Bankasının üzerindeki baskısı kendini göstermeye devam ediyor. Ağustos ayında döviz ihalelerindeki günlük alım limitini 60 milyon dolardan 80 milyon dolara çıkartan TCMB, yeni getirdiği sistem ile haftalık olarak ek alım yapacak.

Pazartesi gününden itibaren günlük ihaleler dışında ek döviz alımı yapabilecek olan Merkez Bankası alım tutarını hafta başında ilan edecek. Uygulamanın başlayacağı ilk hafta olan 4-8 Ekim haftasında Merkez Bankası fazladan 300 milyon dolar daha alacak. Böylece günlük ihalelerle birlikte Merkez Bankası önümüzdeki hafta piyasalardan 500 milyon dolarlık alım yapma opsiyonuna kavuşmuş olacak.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz rezervlerin artırılması için harekete geçeceğinin sinyalini geçen hafta yaptığı açıklamalarda duyurmuştu. Bunda Başbakan R.Tayyip Erdoğan ve Bakan Ali Babacan’dan gelen “Döviz rezervleri düşük” açıklamaları etkili olmuştu. 

Dün alınan kararla bu konuda adım atılırken, Merkez Bankası’nın müdahale yönteminin başarılı olup olmayacağı ise ayrı bir tartışma oluşturdu. 3 Ağustos’tan bu yana opsiyonla alım ihalelerinin bir çoğunda piyasa ek satış hakkını “fiyat cazibesi olmaması” nedeniyle kullanmadı. Bu değişiklik ile durumun ne şekilde seyredeceğini hafta içinde görme şansımı olacak.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız