Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Konut fiyatlarında yaşanan büyük yükseliş, kiralara da aynı şekilde yansıdı. Faiz gelirini kaybeden ev sahipleri, çareyi kira gelirini artırmakta buldu.


Kira artış oranının yüzde 50’yi aştığı semtler var
   
Konut fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş, kiracıları da zor durumda bıraktı. Yüksek faiz gelirini kaybeden ev sahipleri, çareyi kiraları artırmakta buldu. Enflasyonun tek haneli ve faizlerin tarihinin en düşük seviyesine indiği şu günlerde konutlarda kira artış oranı yüzde 50’yi buluyor. Kira artışlarının enflasyonla sınırlanmasına rağmen, ev sahipleri eski kiracılarını yüzde 20-30 arasındaki artışa zorlarken; yeni kiracılar ise eski kiranın yüzde 30 ila 50 üzerinde artırımla kontrat yapabiliyor. Vatan Gazetesi’nin emlak uzmanı Cengiz Aksoylar, "Bu artışın en büyük nedeni faiz gelirlerinin düşmesi. Ayşe Teyze, geçtiğimiz yıllarda 30-40 bin YTL’lik parasının üzerinden günlük repo geliriyle geçiniyordu. Ancak faizlerin düşmesi ve enflasyonun gerilemesi bu gelir kapısını kapattı. Bunun üzerine geçmiş dönemde repodan aldığı parayı kazanamayan ev sahipleri, çareyi kiraları artırmakta buldu. Örneğin geçen yıl Beşiktaş’ta 500 YTL olan iki oda bir salon olan evin kirası, bu yıl 900 YTL’den başlıyor" dedi.

Artış devam edecek
TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner ise "Konut kiraları semt bazında farklılık gösteriyor. Örneğin yeni konutların yapıldığı bölgelerde arz fazlası olduğu için kiralar daha makul seviyede seyrediyor" dedi. Soner, şöyle devam etti: "İkinci el konut dediğimiz şehir merkezindeki konutlarda ise talebin fazlalığından ötürü ciddi bir artış söz konusu. Evlenmelerin arttığı bahar aylarında kiraların yüzde 30 daha artmasını bekliyoruz”

Yeni konutların yapıldığı bölgelerde kiraların daha makul seviyede seyrettiğini ifade eden Soner, "Genel olarak bu konutlar yatırım amaçlı satın alınıyor. Çoğunun finansmanında ise uzun vadeli kredi kullanılıyor.

Bu nedenle ev sahipleri, kira rakamını ödediği aylık kredi miktarı civarında belirliyor” şeklinde konuştu.

Ulus’ta 4 bin dolar
Yasayla sınırlanmadığı için kira kontratlarının tamamen ev sahipleri ve kiracıların arasında şekillendiğini belirten Başak Soner, "Örneğin Ulus’ta 4 bin dolara kiralık daire var" diye konuştu. Yazın kiralardaki artışın duracağını ifade eden Soner, "Sonbaharla birlikte kiralarda yine bir artış başlar. Okulların açılmasıyla Çapa ve Beşiktaş gibi öğrencilerin yerleştiği bölgelerde kiralar artabilir" dedi.

Kira artışları enflasyona fark attı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre içinde kira fiyatlarının da yer aldığı konut harcamaları, gıdadan sonra Tüketici Fiyatları Endeksi’ne en çok etki eden harcama kalemi. Söz konusu kalemin genel fiyat endeksine etkisi yüzde 16.29. Bir başka deyişle TÜİK ortalama bir tüketicinin tüm harcamaları içinde kiranın da dahil olduğu ‘konut’ harcamalarının payının yüzde 16.29 olduğunu belirtiyor. Bu kalemde son yıllarda yaşanan fiyat artışları ise oldukça etkileyici. 2004 başından bu yana TÜFE’deki artış yüzde 18.68 olarak gerçekleşirken, konut harcamalarındaki yükseliş yüzde 24.07 olarak gerçekleşti. Kira fiyatlarındaki artiş tüketicilerin yanı sıra, Merkez Bankası’nın da şikayet etmesine neden oldu. Merkez Bankası sık sık "Enflasyonun düşmesindeki en büyük engellerden biri kira fiyatlarındaki artış" eleştirisinde bulunuyordu.

HABER – AYLİL LÖLE / VATAN

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız