Paylaş
FED - ABD Merkez BankasıFED gösterge faizi beklendiği gibi % 0 ile % 0.25 aralığında tuttu. ABD Merkez Bankası ülke ekonomisinin güç kaybeden toparlanma sürecini kuvvetlendirmek için, vadesi dolan ipotekli konut kredisine dayalı menkul kıymetlerden gelecek kaynakla, uzun vadeli ABD hazine tahvili alımı yapma kararı aldığını açıkladı.

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) dün sona eren toplantısında, ABD ekonomisinde toparlanmanın desteklenmesi ve deflasyondan kaçınılabilmesi için bankanın yüksek boyutlara ulaşan bilançosunun küçülmesine müsade etmeyecek adımlar atma kararı alındı. FOMC toplantısının ardından yapılan açıklamada, FED yetkilileri, vadesi dolan mortgage destekli menkul kıymetlerden kaynaklanacak gelirin, yeniden uzun vadeli ABD Hazine kağıtlarına yatırılması kararının alındığını açıkladı. Bu şekilde mortgage faizlerinin düşük tutularak güç kaybeden ekonomiye yardımcı olunması hedefleniyor.

Toplantı sonrasındra yapılan açıklamada, FED’in ekonomide toparlanma hızının son aylarda yavaşladığının farkında olduğu da ifade edildi. Bununla beraber FOMC, ekonomide kademeli iyileşmenin devam etmesini bekliyor. FED yetkilileri “Ekonomik toparlanmanın hızının kısa vadede öngörülenden daha ılımlı olması muhtemel” değerlendirmesinde bulunuyorlar.

Amerika’da Deflasyon İhtimali mi ?
Açıklamada ayrıca bazı FED temsilcilerinin -işsizliğin yüksek seyretmeye devam etmesi nedeniyle- tedbir alınmaması halinde, ekonominin Japonya’dakine benzer deflasyonist ortama girmesi ihtimalinden endişelenmeye başladıkları da bildirildi. FOMC açıklamasında, gösterge konumdaki kısa vadeli faiz oranının, düşük enflasyon ve yüksek işsizlik sebebiyle uzun bir dönem için sıfıra yakın kalmaya devam edeceği de tekrarlandı.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız