Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
TOKİ boş durmuyorMortgage rüzgarından etkilenmeyen tek kurum belki de TOKİ . Emlak piyasası, konut kredi faizleri, sektördeki kavramlara yeni isimler bir şey ifade etmiyor…onların güzergahı her zaman hedefleri doğrultusunda. TOKİ Aralık itibariyle 153 bin konutun ihalesini tamamlamış, bunlardan 28 binini bitirmiş. 2006 yılında hedef 250 bin konutun ihalesini gerçekleştirerek büyük bölümünü sene sonuna kadar kullanıma sunmak. 350 bin konutun da projeksiyonu yapılmış. TOKİ’de Hedefler belli…ama en büyük hedef, hedefleri aşmak. Alt ve orta gelir gurubunun kahramanı sayılacak TOKİ, üst gelir gurubu için de Ataşehir, Halkalı ve Bahçeşehir’de 20 bin konut inşa etti.

‘Mortgage, fakirlerin yarasına merhem olmaz’
Kamuoyunun merakla beklediği ipoteğe dayalı konut finansman sistemine (mortgage) Toplu Konut İdaresi’nden farklı bir değerlendirme geldi.

TOKİ Başkanı Erdoğan BAYRAKTAR, mortgage ile fakirlerin hemen ev sahibi olmasını beklemenin doğru olmadığını söyledi.Sisteme ilişkin kanunun, kendi şartlarını ve iklimini isteyeceğini dile getiren BAYRAKTAR, "Elbise, ayakkabı gibi hemen alıp giyemezsiniz.Tamamen oturabilmesi için gelir seviyesinin kişi başına 10 bin dolara çıkması gerekir." dedi.

TÜSİAD tarafından düzenlenen seminerde konuşan Bayraktar, TOKİ’nin ihtiyaç duyulan 2,5 milyon konut ihtiyacının yüzde 5-10’u arasındaki bir oranı karşıladığını kaydetti.Bayraktar’a göre, satılan konutlardan dolayı 4 katrilyon lira seviyesinde alacak havuzu oluştu. Bu havuzdan, mortgage sistemine gerekli finansman desteği sağlanabilir. Bayraktar, Ataköy ve Ataşehir’de yeşil alanların satılarak yeni binalar yapıldığı eleştirilerine de tepki gösterdi.

"TOKİ, yeşil alan satmaz." ifadesini kullanan Bayraktar, 1,5 milyona yakın ağaç diktiklerini ve 2 milyona yakın çalı peyzajı yaptıklarını dile getirdi.
CHA

_______________________________________________________________

"Ortadireğe 150 bin konut müjdesi"
Kira öder gibi ev sahibi olma imkanı sağlayan mortgage (ipotekli konut kredisi) sistemi için yapılan hazırlıklar inşaat sektörünü hareketlendirdi.

Bankaların konut kredi faizlerini 1 puanın altına kadar çekmesi de konuta talebi artırdı.Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) da, 2006 yılında başta İstanbul olmak üzere 6 büyük şehirde orta gelir grubuna yönelik dev konut hamlesi başlatıyor.Yıllardır uzun vadeli ödeme ile dar gelirlileri ev sahibi yapan kurum, yeni proje kapsamında İstanbul ve Ankara’da altyapılı arsa üretimi çalışmaları yürütüyor.Arsa ve emlakta spekülasyon olmasın diye konutların yapılacağı alanlar şimdilik açıklanmıyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, proje kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır ve Adana’da 150 bin konut inşa edeceklerini açıkladı. Yeni konutlar, sosyal konut projesine uygun fiyatlarla satılacak. Orta sınıfın yanı sıra alt gelirlileri de kapsayacak projede, orta gelir grubuna 8-10-15 yıl, yoksullara 15-20 yıl vade imkanı sağlanacak. Hedef, yeni uydukentler kurarak büyük şehirleri rahatlatmak.

Türkiye genelinde projeler geliştiren Toplu Konut İdaresi, konut ihtiyacının en fazla olduğu İstanbul’a özel önem veriyor. Kurum bu kapsamda yaptığı 3 bin 700 konutu Büyükşehir Belediyesi ile birlikte satışa sundu. Bu satışları sırasıyla Tuzla-Maltepe’de inşa edilecek yeni konutlar izleyecek. TOKİ’nin hedefi, İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 150 bin konut yapmak. İstanbul’da gecekondu dönüşümü ve depreme dayanıklı bina üretimi, projelerde öncelikli olacak ve kısa sürede bitirilecek.İstanbul için üzerinde önemle durulan konuların başında ise projelerin ulaşım, eğitim, sağlık, ticaret gibi altyapı ile entegre halinde olması geliyor.Toplu Konut İdaresi ayrıca, konut yapımında en en fazla arsa sıkıntısı çekilen İstanbul için özel arsa geliştirme projeleri oluşturdu.

TOKİ, uygun fiyatlarla ihtiyaç sahiplerine konut üretmek için üst gelir grubuna yönelik de projeler geliştiriyor. Buradan elde edilen gelir ile diğer projeler yürütülüyor. Başkan Erdoğan Bayraktar, Hazine’den yardım almadan konut projelerini geliştirdiklerini ifade ediyor. Bayraktar, kaynak geliştirme projeleri kapsamında üst gelir grubuna yönelik İstanbul Ataşehir, Halkalı ve Bahçeşehir’de 25-30 bin konut inşa edildiğini belirtiyor. İdare, zenginler için geliştirdiği projeler için hasılat paylaşımı yöntemini kullanıyor. Söz konusu yönteme göre Toplu Konut İdaresi, elindeki arsaları müteahhitlere azami bir fiyatla satıyor. Projelerin tamamlanması için müteahhitlere süre veriliyor. Kurum, projelerde garantörlük görevini üstleniyor. Yani, inşaatın zamanında bitirilmesini taahhüt ediyor veya bitirilmemesi halinde kendisi tamamlayacağı garantisi veriyor. Bu kapsamda satılan konutların parası, TOKİ’nin hesabına yatırılıyor. Müteahhitlere proje tamamlandıkça ödeme yapılıyor. Elde edilen gelir, yoksul, alt gelir grubu ve sosyal konutlar için hazırlanan projelere aktarılıyor. Erdoğan Bayraktar, hedeflerini 2006 sonuna kadar 250 bin konuta başlamak ve bunların büyük bir bölümünü tamamlamak olarak açıklıyor. Başkan, belirlenen hedeflerin aşılacağı inancında. İdare, bu doğrultuda 350 bin konutun projeksiyonunu yaptı. 17 Aralık 2005 itibarıyla 153 bin konutun ihalesi yapılmış ve 28 bin konut tamamlanmış durumda.

Konut sektöründeki hareketlilik, Toplu Konut İdaresi’nden bilgi edinmek isteyenlerin sayısını da artırdı. TOKİ Basın Müşavirliği’nden alınan bilgiye göre, bugüne kadar toplam Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde başkanlığa 56 bin 79 başvuru oldu. Başvuruların yarıdan fazlasını konut ve işyeri satışları hakkındaki sorular oluşturdu. Mail, faks, telefon ve benzeri yapılan başvurularla ilgili günlük ortalama 150-200 kişiye telefonla cevap veriliyor.

"Başbakan, yoksula daha fazla konut inşa edilmesini istedi"
Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN, Toplu Konut İdaresi’nin çalışmalarını yakından takip ediyor. Başbakan ERDOĞAN, kurumu sürekli arayarak, yoksullar için daha fazla konut üretilmesi için proje yapılması ve imkanların zorlanmasını istiyor. Bugüne kadar TOKİ’nin yoksullar için yaptığı 40 bin konutu az bulan Başbakan’ın ilgisi, zaman zaman projeleri bire bir sormaya kadar varıyor. Bu takip TOKİ için itici güç olmuş. Başkan Erdoğan BAYRAKTAR, Başbakan’a bağlı olmalarının projelerin yürümesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, zaman zaman bürokraside yaşanan tıkanmaları Başbakanlık sayesinde aştıklarına dikkat çekiyor. Bayraktar’a göre idare, Başbakanlık’a bağlı olmasaydı 20 bin konut zor yapılırdı. Çünkü, projelerle ilgili ulaşım ve benzeri altyapı çalışmalarında yaşanan sıkıntılar Başbakanlık’ın devreye girmesi ile kısa sürede çözüme kavuşturulabiliyor.

26.12.2005

HABER – OĞUZ KARADENİZ / ZAMAN

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız