Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Konut sektöründeki büyüme, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun satışa çıkardığı taşınmazların değerini artırdı.Yerli ve yabancı müteahhitler İstanbul, Ankara ve İzmir’deki gayrimenkullerin peşine düşerken, Eskişehir’deki arsa için perakendenin iki devi, Alman Real ve Fransız Carrefour şirketleri bilgi talebinde bulundu.

İstanbul Florya’daki 120 dönümlük arsaya ise Dubaililerin talip olduğu öğrenildi. İkiz kulelerle gündeme gelen Dubai Veliaht Prensi Şeyh Maktum’un arsaya otel, hastane ve alışveriş merkezi yapacağı belirtiliyor. Arazi için telaffuz edilen rakam ise 200 milyon YTL (148 milyon dolar). Gayrimenkul uzmanları büyük projeler için kent merkezinde yer bulmanın zorlaştığına dikkat çekerken, “SSK’nın arsa ve binalarına eskiden alıcı çıkmazdı, şimdi paha biçilemiyor.”  diyor.

SSK’ya bağlı 370 hastane ve sağlık tesisi Sağlık Bakanlığı’na devredilince, birçok gayrimenkul atıl duruma düştü. İhtiyaç fazlası arsa ve binaları 2005 başında elden çıkarmaya başlayan Kurum, şu ana kadar İzmir ve Tokat’ta 6,4 milyon YTL değerinde satış gerçekleştirebildi. Önceki yılı satış prosedürlerini hazırlamakla geçiren SSK’nın taşınmazları inşaatta yüzde 20’yi bulan büyümenin de etkisiyle daha da değerlendi. "Zamanlama çok iyi oldu." tespitini yapan SSK yetkilileri, toplam 322 gayrimenkulü satışa çıkarmaya karar verdi. İlk aşamada 16 taşınmazın ihaleye çıkarılması planlanırken, en az 100 milyon YTL gelir hedefleniyor.

Yeni yılda satışa çıkarılacak Beşiktaş’taki Vişnezade binası ve arsasında kıyasıya bir rekabet yaşanacağı ifade ediliyor. Bir zamanlar sanatçıların kaldığı, Boğaz manzaralı, 44 daireli binaya 30,5 milyon yeni lira muhammen bedel biçildi. Açık artırmayla satılması planlanan gayrimenkule turizmcilerin yanı sıra perakendenin önde gelen isimleri talip. İstanbul’daki otellerin artan turist sayısına cevap verememesinin ihaleye girecek firma sayısını artıracağı kaydediliyor. Yine Ankara Tunus Caddesi’ndeki 4 katlı bina için turizmin önde gelen firmaları incelemelerde bulundu. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, özellikle büyük şehirlerde konut yapımı için yabancı ve Türk müteahhitlerin yer aradığını söylüyor. Beşiktaş’taki bina ve arsanın ihale sonucunda 50 milyon YTL’ye yükseleceği tahmininde bulunan Ateş, "Her katından deniz gören muhteşem bir bina. Otel işine girmek isteyenler şimdiden burası için çalışmalar yapıyor." diye konuşuyor. SSK Sigorta İşleri Genel Müdür Yardımcısı Özkan Dalbay, sağlık hizmetlerinden çekildikleri için bina ve arsa ihtiyacının azaldığını söyledi. "İhaleye çıkardığımız mallar kapış kapış gidecek." diyen Dalbay, Resmî Gazete ile birlikte 3 büyük gazeteye ilan vereceklerini söylüyor. Dalbay, gayrimenkullerin değerinin inşaat sektöründeki büyümeye paralel olarak arttığını dile getirerek, "Satışlar şeffaf. Herkese açık. Ucuza gittiğine inanan varsa gelsin ihalelere katılsın." diyor.

Dubai Holding bünyesinde yer alan gayrimenkul yatırım şirketi Dubai International Properties (DIP) üst yöneticisi Farhan Faraidooni, İstanbul’u, Avrupa’nın eşiğindeki bir şehir olarak yatırım yapılacak en doğru yer kabul ettiklerini vurguladı. Faraidooni, Dubai Towers dışında, İstanbul’un değişik yerlerinde büyük ölçekli, geniş amaçlı ve güçlü ekonomik kalkınma potansiyeline sahip gayrimenkul projeleri gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti.
HABER – ZAMAN

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız