Paylaş
İslami Mortgage Konut Finansmanı Geliyor

İslâmî Mortgage müjdesi geldi. Türkiye Varlık Fonu (TVF) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, faizsiz bankacılık işlemlerini tercih eden kesime müjde verdi. Varlık fonunun halka açılması yönündeki soruyu “makul” olarak değerlendiren Bostan, bunun hemen beklenmesinin ise söz konusu olamayacağına değindi.

Varlık fonunun piyasa değerinin bugün 40 milyar dolar civarında olup, her yatırımcıyı cezbedebilecek varlıklardan bahsettiğini ifade eden Mehmet Bostan, fonun kullanımı ile ilgili ileriye dönüp projelerin Türkiye’nin 2023, 2051 ve 2071 vizyonlarında önemli yer teşkil ettiğine değindi.

Mehmet Bostan, “heyecanlandıran açıklaması”nda, İslâmî Kalkınma Bankası Özel Sektör Kurumu ile İslâmî Mortgage geliştirme üzerine çalışmalar yaptıklarından bahsetti. Bostan’ın açıklaması şu şekilde:

İlk İslâmî Mortgage Olacak

“İslam Kalkınma Bankasının Özel Sektör Kurumu ile Türkiye’de ‘İslami mortgage’ geliştirme üzerinde çalışmamız var. ICD ile çerçeve anlaşması imzaladık. Faizsiz bir enstrüman olacak. İlk defa İslami mortgage olacak. Türkiye Varlık Fonu Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 vizyonlarının ekonomik taraftaki önemli destek unsurlarından olacak.”

İslâmî şartlara uygun Faizsiz konut kredileri senelerdir Türk kullanıcısının beklentileri arasında yer alıyor. Şu anda bu ihtiyaç, halk arasında finans kurumları olarak anılan Katılım Bankaları tarafından değişik modellerle karşılanmaya çalışılsa da İslâmî faizsiz vadeli alışveriş modelleri ile tam örtüşmeyen sözleşmeler kullanılıyor.

İslami mortgage üzerinde çalışıyoruz

“Bunun büyük talep göreceğini düşünüyoruz. Çalışmaları 3 ay içerisinde kuruluş aşamalarını tamamlamak istiyoruz ve 1 yıl içerisinde de faaliyete geçmeyi arzu ediyoruz. Anlaşma çerçevesinde katılım mortgage şirketi kurup ev sahibi olmak isteyenlere uzun vadeli faizsiz kredi sağlamayı planlıyoruz. Burada türev enstrümanlar da söz konusu.”

Türkiye’de Mortgage, kanun bazında 13. yılına giriyor. Farklı isimler alan sistemin ilk defa İslâmi modelde ortaya konacak olması heyecan verici olarak değerlendiriliyor. 2005 yılında kanunlaşan ve Mortgage, Tutu, Tutulu Satış, İpoteğe Dayalı Finansman gibi isimler alan sistem, ekonomideki gelişmeler zama nzaman etkileyen, zaman zaman etkilenen unsur olarak görünüyor.

İslâmî Mortgage bir model olarak ortaya konmasıyla, talep üzerine bir metanın satın alınıp daha sonra önceki talep edene satılmasından ibaret olan “murabaha” modeline yakın olması bekleniyor. Murabaha sistemi, İslam fıkhında faizsiz ancak vade farklı bir satış yöntemi olup, faizli piyasalara göre katı şartlar içeriyor.  Murabaha sisteminde borçlandırılan şeyin bir ticaret metaı olması gerekiyor. Ürün, satıcı finans kuruluşu tarafından satın alınıp, belirli bir vadede ve belirli bir vade farkı ile ve sabit ödemelerle satılıyor.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız