Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
İnşaat sektörü dört yıl devam eden sürekli küçülmenin ardından geçen yıldan itibaren yükselişe geçti. Yüzde 20’ler nispetindeki büyümesiyle inşaat, ekonominin de motoru haline geldi.

Bu dönemde yıldızı parlayan inşaat firmaları birbiri ardına büyük projelere imza atarken, artan iş hacimleri farklı işkollarının da iştahını kabarttı. Ancak inşaat sektörünün öncüleri, bu firmaların kendi alanlarında başarılı olmalarının, inşaatta da başarılı olacakları anlamına gelmeyeceğini belirtiyor. İstanbul’da Ataşehir ve Mimarsinan’da 2 bin 700 civarında konut yapan Emay İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Burak Gören, “Albenisi olan bir sektör, ne var ki buraya her el atan altın bulur diye bir şart yok.” diyor. İnşaatta başarının, hazırlanan projeleri satabilmek olduğunu belirten Gören, “Bu işe giren bütün firmalar aynı başarıyı gösterecek, aynı kalitede inşaat yapabilecek, aynı başarı ile satış gerçekleştirecek… Ben bunu kabul etmiyorum. Bu kadar da kolay bir iş değil.” ifadelerini kullanıyor. Gören, inşaat sektörünün gelişmesi ile birlikte Türkiye’deki firmaların da büyük projelerin malzeme ihtiyacını karşılamak için yeni yatırımlar yaptıklarını anlatıyor. İstanbul’da hâlâ konuta yönelik ciddi bir talebin bulunduğunu aktaran Gören, orta ve alt gelir grubunun ihtiyaçları karşılanıncaya kadar sektörün gözden düşmeyeceğini belirtiyor. Halen gecekondu dönüşüm projeleriyle 1 milyondan fazla konuta ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Gören, kültür, finans ve turizm merkezi İstanbul’a yabancıların da ilgi gösterdiklerini kaydediyor.

10 yıldır konut üreten Emay İnşaat’ın yöneticisi şu ana kadar bitirdikleri 4 bin 500’ü aşkın binanın yarısını son iki yılda tamamladıklarını anlatıyor. 10 yılda 100’e yakın projede yer alan firma son olarak İstanbul’un Anadolu yakasındaki Ataşehir ve Avrupa yakasındaki Mimarsinan’da ‘Kentplus’ kavramıyla başlattığı iki proje ile ismini duyurdu. Toplu Konut İdaresi ile müşterek, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından planlanan iki projenin öne çıkan özelliği peyzaja verilen ağırlık. Ataşehir’deki projede İpek İnşaat’la ortak hareket eden firma, Mimarsinan’da tek başına yüklenici oldu. Konutların orta ve orta üstü sınıflara hitap ettiğini belirten Gören, Mimarsinan’dan önce başlayan ve 2 bin 44 dairenin yer aldığı Ataşehir’de şimdiye kadar bin 700 dairenin 2,5 ayda satıldığını anlatıyor. O bölgedeki binaların metrekaresinin bin 100 dolardan satışa başladığını, şu anda ise en pahalı dairede bin 500 dolara çıktığını belirten Gören, site inşasına ilk kazmanın vurulduğu günden beri yüzde 40 prim kazandığını kaydediyor. Mimarsinan’daki projede ise 660 konut yer alacak. 19 blok konutun yer aldığı yerleşim alanında yüzme havuzlarının yanı sıra iki adet de çarşı yer alıyor. Gören, 24 derslikli bir okulu da yaptırarak Milli Eğitim Bakanlığı’na hediye edeceklerini belirtiyor. Mimarsinan’ın Batıkent bölgesindeki sitede evlerin fiyatları ise 110 milyar ile 260 milyar arasında değişiyor. Aralık ayında başlanan site 24 ayda tamamlanacak. Burak Gören, inşaatta kullanılan malzemelerin bir kısmını yurtdışından getirttiklerini belirterek, bir kısmını da Türk şirketlerden temin ettiklerini bildiriyor. Bin 500 civarında kişinin istihdam edildiği iki projenin toplam bedeli ise 500 milyon doları geçiyor.

Bu siteden ev alanın aynı zamanda bir dikili ağacı olacak
‘Kentplus’ konseptiyle yola çıkan Emay İnşaat, peyzaj için ayırdığı alanlar ve on binlerce bitki türünü çevre düzenlemesi için yetiştirmesiyle ön plana çıkıyor. İstanbul Ataşehir’de bölgenin en büyük serasını kuran firma 200 bine yakın bitki türünü yetiştiriyor. Buradan ev alan herkesin de bir dikili ağacı olacak, zira firma her müşterinin adına bir adet İstanbul’un simgesi erguvan ağacı dikiyor. Ataşehir’de 120 bin metrekarelik alanın 80 bin metrekaresi, Mimarsinan’da 42 bin metrekarelik alanın 32 bin metrekaresi park ve peyzaj için ayrılmış. Bu alanlarda 200 bin civarında bitki çeşidi yer alacak. Bitki türlerinin bir kısmı yurtdışından getirilirken önemli bir kısmı da çeşitli illerden toplandı. Sitelerin çevresinde Mısır’dan getirilen hurma ağaçları yer alırken, bitki ve çiçeklerin önemli bir kesimi Ataşehir’de kurulan serada yetiştiriliyor.

22.01.2006

HABER – ABDÜLHAMİT YILDIZ / ZAMAN ONLINE

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız