Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Dubai Şeyhi Muhammed El Maktum’a ait Dubai Holding, İstanbul’a ikiz gökdelenden sonra lüks konut yapmak için de çalışmalarını hızlandırdı. Dubaili heyet, Bahçeşehir’de işadamı Mustafa Süzer’e ait arsayı almak için harekete geçti.

Dubai Towers İstanbul kuleleri ile eleştirilerin hedefi olan Dubai Holding, Bahçeşehir’de residence (lüks konut) projesi gerçekleştirmek için hareket geçti. Dubai International Properties (DIP) yetkilerinin Bahçeşehir’de işadamı Mustafa Süzer’e ait arsayı satın almak için görüşmeler yaptığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre DIP yetkilileri iki hafta önce bu amaçla Süzer’in bulunduğu ABD’nin Houston kentine bir ziyaret gerçekleştirdi.
Bahçeşehir’in en değerli noktalarından birinde yer alan 280 bin metrekare büyüklüğündeki arsaya Dubai Holding dışında başka çok sayıda başka talip de var. Süzer Holding, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 2001 yılında el koyduğu Kentbank’ın eski hakim ortağı. Grubun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile görüşmeleri halen devam ediyor.
‘Fonlar yerli ortakla geliyor’

Süzer Grubu’nun patronu Mustafa Süzer’in oğlu Baran Süzer ise Bahçeşehir’deki arsaya Dubai Holding’in talip olduğu konusunda bilgisi olmadığını söyledi. Süzer, "Bize bu arsa için Dubailiyiz şeklinde bir teklif gelmedi. Ancak yerli ortaklardan ‘arkamızda fonlar var’ diyenler oldu. Onların kaynağını şu aşamada bilemeyebiliriz" dedi. Baran Süzer, TMSF ile Bahçeşehir’deki arsayla ilgili olarak henüz bir anlaşma yapılmadığını belirterek, arsanın değerlendirilmesi için, arsa paylaşım anlaşması da dahil olmak üzere her türlü alternatifin gündemde olduğunu vurguladı.

Dubai Şeyhi Muhammed El Maktum’a ait Dubai Holding bünyesinde yer alan gayrimenkul yatırım şirketi Dubai International Properties CEO’su Farhan Faraidooni, bir süre önce yaptığı açıklamada, Dubai Towers İstanbul dışında, İstanbul’un değişik yerlerinde büyük ölçekli, geniş amaçlı ve güçlü ekonomik kalkınma potansiyeline sahip gayrimenkul projeleri gerçekleştirmeyi planladıklarını da ifade etmişti.
‘Korkmayın, gökdelen sizin olacak’

Abu Dabi Emiri Şeyh Khalifa Bin Zayed Al Nahyan’ın sağ kolu olarak nitelendirilen İbrahim Salem Al Saman, Dubai Holding’in İstanbul’daki kule projesinin eleştirilmesine tepki gösterdi. Abu Dabi’de açıklama yapan Al Saman, "Artık iş dünyası herkese açık. İnsanlar dünyada istediği yere gidip yatırım yapabiliyor. İstanbul’daki inşaat işi ülkeye yabancı sermaye çekiyor. Bu binaları Dubai’ye geri vermeyeceksiniz. Japonya’ya bakın. 1970’lerde New York’taki, Chicago’daki gökdelenlerin çoğunu Japonlar yaptı" diye konuştu.

Abu Dabi Şeyhi Khalifa ve Dubai Şeyhi Muhammed’in liderliğinde 5 yıllık bir strateji ortaya konulduğunu belirten Al Saman, "Abu Dabi ve Dubai birlikte çalışacak. Rekabet güzel, sağlıklı bir şey. Ancak Abu Dabi başkent. Biz günde 2 milyon varil petrol çıkarıyoruz. Dubai’de ise 100 bin varil. Türkiye’de büyük bir potansiyel olduğuna inanıyoruz" diye konuştu. İbrahim Salem Al Saman, Abu Dabi Hükümeti’nin 3.5 yıl kadar önce Fas ile ortak bir şirket kurduğunu, benzer bir anlaşmanın Türk şirketleriyle de yapılabileceğini belirtti. Al Saman, "Ben özel sektör olarak, bir şey ekonomik açıdan yapılabilir ise başka bir şeye bakmam" dedi.

HABER – DOĞAN ERDOĞAN – REFERANS

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız