Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Vergi kaçırılmaması ve alınan kredinin ticari amaçla kullanılmasını engellemek için konut kredisi direkt satıcının hesabına yatırılacak.


Konut satışlarının patlaması Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi’ni de harekete geçirdi. Bakanlık, konut satışında vergi kaçırılmasını önlemek için konut kredisini kullanacak. Bankalardan alınan konut kredileri artık alıcıya verilmeyecek. Direkt satıcı şirket veya kişinin hesabına yatacak. Böylece bir yandan kredinin ticari amaçla kullanımı önlenirken ticari krediden alınan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kaybı önlenecek. Diğer taraftan özellikle lüks konut yapıp satan şirketlerin konut değerini az gösterip KDV ve kurumlar vergisini az ödemesinin önüne geçilecek. Böylece satıcı şirket vergiden kaçamayacak veya satış tutarını az gösteremeyecek. Maliye, şirketin satışında 150 metrekareyi geçmeyen konutların satış tutarı üzerinden yüzde 1 KDV alıyor. 150 metrekarenin üzerinde olan konutlardan ise yüzde 18 vergi alıyor. Şirketler bu satıştan elde ettiği gelirden kurumlar vergisi de ödüyor. Ayrıca alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı emlak vergisi değeri üzerinden binde 15 oranında vergi ödeniyor.

SIRA GELİR VERGİSİNDE

Öte yandan Kurumlar Vergisi’nin ardından Gelir Vergisi Kanunu da silbaştan değiştiriliyor. Yeni düzenleme, ücretliler için "asgari geçim indirimi”, serbest meslek mensupları için de "beyin amortismanı” getiriyor. Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal bu çerçevede oluşturulan alt komisyonların, İtalya, Rusya, Hollanda, Almanya, İngiltere, İsrail, İspanya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Avusturalya, Avusturya, Güney Afrika, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’nın gelir vergisi rejimlerini mercek altına aldıklarını belirttti. İstihdam üzerindeki vergi yüklerini azaltarak, yatırımcının önünü açmayı planladıklarını ifade eden Uysal, bunun ihracata ve ödemeler dengesi sorununun çözümüne de katkı yapacağını belirtti. Uysal, taslakta, başta bilişim olmak üzere Türkiye’de gelecekte çok daha fazla önem kazanacak çeşitli sektörlere yönelik vergisel teşviklere yer vereceklerini de sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız