Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Bankalar konut kredisinde faizlerini kamuoyuna açıklama yapmadan sessiz sedasız yükseltiyor. Faizlerde yükselişin sürmesiyle konut talebinde azalma yaşanması emlak piyasasını tedirgin ediyor.


Verdikleri konut kredilerini yurtdışı kaynaklardan fonlayan bankalar, dış piyasalarda yükselen faizlerden etkilendi ve faiz de yükselişin sinyalini verdi. İlk hareket konut kredisindeki pazar payı yüzde 6.5’ler seviyesinde seyreden Finansbank’tan geldi. Banka, kredi faizini yüzde 1.08’den 1.13’e yükseltti. Ardından HSBC yüzde 1.08 olan 360 ay vadeli faizini yüzde 1.15’e çıkardı.
Ancak web sitesinde faiz tablosunu değiştiren bankaların bu faiz değişikliğini kamuoyuna duyurmaması dikkat çekti. Oyakbank’ın da faizini 1.08’e çektiği öne sürüldü ancak bankanın web sitesinde herhangi bir değişiklik olmadı. Banka yetkilileri bu konudaki soruları yanıtsız bırakırken kulislerde konut kredisinde rekabetin canlılığını koruması nedeniyle hiçbir bankanın faizi ilk yükselten olmak istemediği konuşulmaya başlandı. Referans’ın görüştüğü bankacılar yükselişin kalıcı olup olmayacağını gördükten sonra faiz kararını vereceklerini söyledi. Ama emlak piyasası gelişmelerden tedirgin. Eston Yapı Genel Müdürü Salih Kuzu, faizlerin yükselmesinin konut talebini etkileyebileceği düşüncesinde. Emlak değerleme şirketi TADEM’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çetin Önder de yükselen faizlerin enflasyon endişesi yaratacağı için kafaları karıştırabileceğini öne sürdü.
Faizlerdeki görünen yükseliş şimdilik 0.05 gibi küçük boyutta. Bu 100 bin YTL’lik bir kredinin aylık taksitlerinin 10 yıl vadede 38 YTL artmasına neden oluyor. Cuma günü yüzde 1.08 ile 120 ay borçlanıldığında aylık taksit bin 529, 360 ay borçlanıldığında ise aylık taksit bin 154 YTL olurken, dün yüzde 1.13 faiz ile 120 ay vadeli borçlanıldığında aylık taksit bin 567, 360 ay vadeli olarak borçlanıldığında ise bin 204 YTL’ye yükseliyor. TADEM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çetin Önder, faizlerde kısa dönemde yükseliş beklemediğini ama faizlerin bu geldiği noktadan daha da aşağıya artık düşmeyeceğini öne sürdü. Önder, "Uygulamaya geçecek olan ‘mortgage’ın en önemli dayanak noktası düşük enflasyon ve düşük faiz ortamıdır. Eğer bu ortamda kalıcı bir bozulma olursa, sistemde sıkıntı yaratabilir" dedi. Bu konuda farklı bir görüşü de ortaya koyan Önder, dövizin yükselmesinin yatırım amaçlı emlak talebini canlandırabileceğini savundu.
 
Yükseltmedik ama izlemedeyiz
Piyasalarda şu anda en düşük faizi halen yüzde 0.99 ile Anadolubank uyguluyor. Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Günay, kendilerinin faiz ya da komisyon oranları konusunda herhangi bir kararlarının olmadığını ama piyasaları izlemeye aldıklarını söyledi. Günay, "Bankacılık sisteminde fonlama yurtdışından yapıldığı için artan maliyetlerin kredilere yansıtılması doğal. Bugün için biz gerek duymadık ama yurtdışındaki hareketin kalıcı olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz" dedi. Günay, "Aslında son günlerde yaşananların bazı olumsuz sonuçları olabilir ama şu noktayı anlama fırsatımız oldu: Üç-dört günde dolar 1.330’dan 1.530’a geldi ama ülkede kriz filan çıkmadı. Emlak piyasalarına etkisini soruyorsanız eğer, Hazine bonosu faizleri yükseldiği için yatırım amaçlı emlak alanlar, yeniden emlak yerine Hazine bonosuna yatırımı düşünmeye başlayabilir. Konut kredi faizlerinde yükseliş olabilir ve de Türk halkı bu hareketlilikten endişe edip bazı kararlarını erteleyebilir" dedi.


Delta Menkul Değerler Pazarlama Müdürü ve ekonomist Mert Yılmaz, son gelişmelerin piyasalarda "Ekonomide çarklar tersine mi dönüyor" endişesi yarattığını ve bu atmosferde faizlerde yükseliş olmasının doğal karşılanacağını söyledi. Yılmaz, yaşananların en önemli sonucunun enflasyon olacağı endişesini de dile getirdi.


Faiz tedirginliği henüz satış ya da kredi başvurularına yansımadı. Geçen hafta EstonDeniz projesinin satışına başlayan Eston Yapı Genel Müdürü Salih Kuzu, villalara beklentinin çok üzerinde talep geldiğini söyledi.

HABER – SELMA ŞENOL / REFERANS

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız