Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Konut kredisi faizleri 1.20’ye çıkarıldıktan sonra bono faizlerinin yıllık yüzde 16’ya dayanması oranların 0.10 puan daha yükseltilmesini gündeme getirdi.
Konut kredisi faizleri piyasalardaki dalgalanmanın ardından aylık yüzde 1.07 seviyesinden geçen hafta resmi olarak 1.20’li seviyelere çekildi. Ancak içinde bulunduğumuz hafta da döviz ve faiz oranlarındaki artış nedeniyle konut kredi faizlerinde yeniden artış yapılması tekrar gündeme geldi. Bono faizinin yüzde 16’ya dayandığı ortamda faizlerin 0.10 puan daha artırılarak yüzde 1.30’a çekileceği öğrenildi. Hatta bazı bankaların resmi olarak ilan etmeden faizi 1.30’a çektiği ifade ediliyor. Bankaların faiz artırmak zorunda kalmalarının nedeni ise piyasa yani bono faiz oranı. Çünkü bankalar aylık 1.20 faiz oranı ile kredi verdiklerinde bunun yıllık bileşiği yüzde 15. 39’a geliyor. Oysa şu anda piyasa faiz oranı yüzde 15.99. Yani banka verilen krediyi her gün zararına fonlamak zorunda kalıyor. Bu nedenle banka faizi aylık yüzde 1.30’a çekerek yıllık getirisini yüzde 16.77 ile bono faizinin üstüne çıkarıyor.

177 YTL faiz farkı
Diğer yandan faizlerin artmaya başlaması ile kredi talebinin de bıçak gibi kesildiği ifade ediliyor. Yüzde 1’lere doğru yol alan faizin dört yıldır sürdürdüğü düşüş trendini sürdürmesini bekleyen vatandaşlar, faiz artışı karşısında bekle-gör politikası izlemeye başladı. Yine de zorunlu olarak kredi alanların kaybı ise aylık 177 YTL olacak. Daha iki hafta öncesinde 10 yıl vadeli 100 bin YTL kredi alan vatandaşlar 1.07 faiz ile aylık bin 521 YTL taksit ödüyor. Oysa aylık 1.30 faiz oranı ile taksit tutarı bin 698 YTL’ye çıkacak.

HABER – RAHİM AK / SABAH

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız