Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

BDDK’ya başvuran 15 yabancı banka, Türkiye’de temsilcilik açmak için gerekli prosedürü tamamlamaya çalışıyor. Bunların içinden, ağırlıklı olarak gayrimenkul piyasasında faaliyet gösteren Almanya merkezli Eurohypo AG ile Aareal Bank AG ülkemizde temsilcilik açma iznini aldılar bile.Elbette yabancı bankaların bu atılımı, sadece konut finansmanındaki mevcut durum değil, esasen 2006 yılında başlayacak olan mortgage sistemi öncesi bu hareketliliğin, sistem devreye girince ne kadar başarılı olacağının göstergesi olması.
Gayrimenkul finansmanında uzman Aareal AG, 14 Avrupa ülkesiyle ABD ve Singapur’un da aralarında bulunduğu 20 ülkede hizmet veriyor.

Faizlerin -mortgage etksinden- fazlasıyla düşmesi ile birlikte patlama yaşanan uzun vadeli konut kredileri, yabancı bankaların da gecikmeden harekete geçmelerini sağladı.

BDDK’ya başvuran 15 yabancı banka, Türkiye’de temsilcilik açmak için gerekli prosedürü tamamlamaya çalışıyor.

Bunların içinden, ağırlıklı olarak gayrimenkul piyasasında faaliyet gösteren Almanya merkezli Eurohypo AG ile Aareal Bank AG ülkemizde temsilcilik açma iznini aldılar bile.Elbette yabancı bankaların bu atılımı, sadece konut finansmanındaki mevcut durum değil, esasen 2006 yılında başlayacak olan mortgage sistemi öncesi bu hareketliliğin, sistem devreye girince ne kadar başarılı olacağının göstergesi olması.

Eurohypo AG İstanbul’de temsilcilik açma izni aldı. Aslında Eurohypo AG, Almanya’nın 3 büyük bankasının, mortgage ve benzer sistemler için oluşturduğu ortak bir kuruluş olması sebebiyle tam bir mortgage uzmanı. Nitekim Avrupa da gayrimenkul finansman uzmanı olarak tanınıyor.

Aareal Bank AG için ise Almanya’nın 10. büyük bankası olduğunu ve 20 ülkede faaliyet gösterirken, uzmanlık alanının yine gayrimenkul finansmanı olduğunu söyleyebiliriz.

Yabancı bankalar ilk defa temsilcilik istemiyor. Ancak mevcut durum, BDDK yetkililerinin açıklamaları ve temsilcilik talebinde bulunan bankaların gayrimenkul konusunda Avrupa’da söz sahibi bankalar olması, bu bankaların 2006 yılında uygulanmaya başlanacak mortgage sistemi (tutulu satış) öncesi ön incelemelerde bulunmak istediklerini gösteriyor.

30.10.2005

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız