Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Eurohypo Bank'ın CEO'su Bernd Knobloch, "Konut sahibi için önemli olan 1. yıl değil 4. yılda ne ödeyeceğini bilmektir" dedi.


Dünyanın en büyük gayrimenkul finansman bankası olan Eurohypo Bank'ın CEO'su Bernd Knobloch, 'Konut sahibi için en önemli noktalardan biri sadece birinci yıl değil dördüncü yılda ne ödeyeceğini bilmektir. Bu da ancak sabit faiz oranlarıyla sağlanabilir' iddiasında bulundu.

 

100 milyar euroluk aktifiyle dünyanın en büyük gayrimenkul finansman bankası olan Eurohypo Bank'ın CEO'su Bernd Knobloch, mortgage sisteminin gelişmesi ve büyümesi için konut alacak kişilerin önlerini görebilmesinin en önemli şartlardan biri olduğunu söyledi. "Uzun vadeli konut finansmanı sabit faiz oranları ile yapıldığında başarılı olur" diyen Knobloch, bunu da Alman bankacılık sektöründe elde ettiği deneyimle söylediğine dikkat çekti. Knobloch, "Konut sahipleri için önemli olan sadece birinci yıl ne ödeyecekleri değil dördüncü yılda ne ödeyeceklerini bilmektir. Bunu ancak sabit faiz oranları olursa sağlayabilirsiniz. Bu sayede konut sahipleri gelecekte kendilerine düşecek maliyetleri daha kolay hesaplar ve piyasa dalgalanmalarından etkilenmez. Tabi sabit faiz Türk bankaları açısından zorluk yaratabilir. Ancak biz başarının bundan geçtiğine inanıyoruz" dedi.


Mortgage Yasası'nı ilişkin yapılan "Yasa'nın çıkarılması için doğru zaman değil" yönündeki yorumlara değinen Knobloch, mortgage için öncelikle yasal ortamın düzenlenmesi gerektiğini, bunun da zaman aldığını hatırlatarak, "Birinci adım yasal düzenlemelerdir. Bununla işe başlamazsanız ekonomik ortam iyi diye bu sistemi getirirseniz o zaman başaramazsınız" dedi.

 

Faizler düşmezse potansiyel gerçekleşemez

YASED'in konferansına katıldıktan sonra bir grup gazeteci ile biraraya gelen Eurohypo Bankın CEO'su Bernd Knobloch, mortgage sistemini başarılı kılmak için faizlerin düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi. Knobloch, "Bunun için de hükümetin enflasyon üzerine odaklanması gerekir. Çünkü enflasyon düşmeden faizler düşmez" dedi. Almanya'da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 40'ı seviyelerinde bulunan mortgage kredilerinin Türkiye'de sadece yüzde 2-3 civarında olduğunu vurgulayan Knobloch, faizlerde düşüşün olmaması durumunda Türkiye'de mortgage kredilerinin beklenen potansiyel büyümeyi sağlayamayacağı konusunda uyardı.


Knobloch, ekonominin çok iyi performans göstermesine karşın faizlerin ve enflasyonun yüksek seviyelerde bulunduğunu hatırlattı. Knobloch, GSYİH'da beklenen gelişmenin olması için asıl tetikleyicinin faiz oranlarındaki düşüşün olacağını söyledi. Knobloch, "Bu da doğrudan refahı getirecek. Bu nedenle enflasyonun düşmesi lazım. Mortgage'ın tutması faiz düşüşü ile mümkün. O zaman konut sahipleri uzun vadeli finansman olanaklarından yararlanabilecek" dedi.

 

Türkiye'de 1.5 milyar euroluk iş yaparız

Konut finansmanının Eurohypo'nun odak noktası olmadığını, iştiraki oldukları Commerzbank'ın alanına girdiğini kaydeden Knobloch, ancak Türkiye'de bu alandaki potansiyeli göz ardı edemeyeceklerini söyledi. Knobloch, gelecekte Commerzbank etiketi altında Türkiye'de konut finansmanı ile ilgilenebileceklerinin sinyalini verdi.


Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda attığı adımların çok önemli olduğunu ve güven artışının yabancı sermaye girişini üç kat artırdığını belirten Knobloch, kendilerinin de Türkiye'ye çok pozitif baktıklarını söyledi. 15 ay önce girdikleri Türk pazarında yaklaşık 600 milyon euro yatırım yaptıklarını söyleyen Knobloch, bu rakamın toplam işlem hacimlerinin yüzde 2'si kadar olduğunu kaydetti. 2007 yılında toplam hacimlerinin 1.5 milyar euroya çıkabileceğini bildiren Knobloch, "Stratejilerimizden biri de belli bir ortam yaratarak diğer bankaları da buraya getirmek. Biz taahhütleri yapacağız diğer bankalara sendikasyon ortaklıkları önereceğiz. Bunu da diğer Alman ve Avrupalı bankalarla yapıyoruz.


Defterde yaptığımız bu işler 2007 için yaklaşık 1 milyar euro olarak görünecek ama üçte birini diğer bankalara satacağız" diye konuştu. 2006'da Türkiye'de uluslararası yatırımcıları finanse ettiklerini belirten Knobloch, özellikle bu dönemde Türkiye'deki gayrimenkul yatırımcıları ile de görüşmeler yaptıklarını ve bu yıl Türk yatırımcılarının işlerinde önemli bir yer tutacağını söyledi.  


2006 yılında kârını yüzde 24 oranında artıran Eurohypo, gayrimenkul sektörüne olan sermaye akışından yararlanarak 35 milyar euroluk yeni iş yaptı. Knobloch, 35 milyar euronun 16 milyar euroluk bölümünün diğer bankalara satıldığını veya sermaye piyasalarında seküritize edildiği bilgisini vererek böylece bilançolarını yeni işlere ayırabildiklerini söyledi.

 

Erdoğan'ın tüm gününü bize ayırması ender görülen bir şey

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile geçen hafta görüşen CEO'lerdan biri olan Bernd Knobloch, "Başbakan'ın yatırımcılarla böylesine ilgilendiği bir başka ülke görmedim" dedi. Knobloch, yabancı yatırım çekmek isteyen pek çok ülkede başbakan ve bakanlarla görüştüklerini hatırlattığı konuşmasında; "Türkiye yabancı sermayeyi kendisine çekmeye odaklandığı için bu ilgi burada daha fazla. Başka ülkelerde de hükümetlerin sanayicilerle görüşme konusunda istekli olduğunu gördük.


Başbakan'ın şahsen bizimle uzun vakit geçirmesi takdirle karşılandı. Kendisi de bizden direkt bilgi almış oldu. Bu pozitif ortam ve güven oluşturur. Önemli olan bakanlarla başbakanlarla görüşmek değil. Biz başka yerlerde de görüşüyoruz. Ama bir başbakanın tüm gününü bize ayırması ender görülen bir şey" diye konuştu.


Yatırımcılar için güven olgusunun önemli olduğunu, bunu da Erdoğan'la yaptıkları görüşmede dile getirdiklerini belirten Knobloch, yatırımcıların hayal kırıklığına uğratılmaması gerektiği uyarısını yaptı. Knobloch, "Yabancı yatırımcıları buraya çekmek için başlatılan hamleler devam ettirilmeli.


Bir ülkede süreklilik ve güven ortamı çok önemli. Bugünkü hükümet yabancılar için cazibe unsurları yarattı. Seçimler beraberinde bir ölçüde belirsizlik de getirir. Eğer insanlar güven duymaya devam ederse seçimlerden sonra daha fazla yatırım gelir. Ekonomik yaratan siyasi ortamdır."

 

İstanbul, Moskova'nın ardından ikinci cazibe merkezi

Türkiye'ye uluslararası yabancı yatırımcılardan çok büyük bir ilgi olduğunu Paris'te katıldığı bir konferansta da gördüğünü bildiren Knobloch, yatırımcılar arasında yapılan bir ankette perakende sektöründeki yatırımlar açısından Moskova'nın birinci, İstanbul'un ikinci sıradaki cazibe merkezi olduğunu söyledi. Eurohypo Bank olarak şimdiye kadar Türkiye'de alışveriş merkezi ve otel finansmanı yaptıklarını hatırlatan Knobloch, ofis pazarının ise kriz döneminden sonra yaşadığı sarsıntıyı atlatmaya başladığını ve bu alana da yatırımların geleceğini kaydetti. Knobloch, ayrıca uluslararası yatırımcıların kendilerine Türkiye'de arsa yatırımlarına finansman yapıp yapmadığını sorduğunu da belirtti.

 

Biz geldiysek potansiyel vardır

100 milyar euroluk gayrimenkul aktifi ile dünyanın en büyük gayrimenkul finansman bankası olduklarının altını çizen Knobloch şunları söyledi: "Yatırımcılarımızla yeni gelişmekte olan ülkelerde buluşuyoruz. Bizim olduğumuz her yerde yatırımcıların yoğun ilgisinin olduğunu söyleyebilirim. Olumlu gelişmeler gördüğümüz pazara gireriz. 2000 yılında Türkiye bu gruba girmiyordu. Biz geldiğimize göre, bu pazarda iyi şeyler oluyor. 24 ülkede yerel temsilciliklerimiz var. Rusya, Türkiye ve Ukrayna bölgesi ilginç pazarlar. Bunlar, yatırımcıların büyük kâr bekledikleri alanlar" Knobloch, gayrimenkul piyasalarına doğrudan ve dolaylı yatırımların arttığını, artık hedge fonların ve emeklilik fonlarının bu pazarlara yatırım yaptığına dikkat çekti. Bundan sonra Hindistan, Güneydoğu Asya ve Latin Amerika'da Brezilya ve Meksika ile ilgilendiklerini söyleyen Knobloch, süren belirsizlikler nedeniyle Çin pazarına girmekte çekindiklerini anlattı.

 

İki yıl önce, Ali Babacan'a inanmamıştım

Eurohypo Bank'ın CEO'su Bernd Knobloch, Türkiye'nin büyük bir değişim sürecinden geçtiğini belirterek, bütçe açığındaki gerilemeye dikkat çekti. İki yıl önce Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın bir toplantıda bütçe açığını GSYİH'nın yüzde 3'ünün altına indireceklerini söylediğini ama kendisinin buna inanmadığını itiraf eden Knobloch, "İnanmadım ama söyledikleri sanki gerçekleşmiş gibi görünüyor" dedi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'yi daha yüksek notlarla değerlendirmeleri gerektiğini belirten Knobloch, bu gelişmeleri kredi derecelendirme kuruluşlarının da göreceğini ve buna göre değerlendirme yapacaklarını ileri sürdü.

HABER – KENAN ŞANLI / REFERANS

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız