Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
BSMV indirimi 10 yıl vadeyle 100 bin YTL kredi kullanan tüketiciye aylık 61 YTL avantaj sağlayacak. 10’uncu yılın sonunda 7.3 bin YTL daha az ödeme yapacak.

Mortgage yasasıyla birlikte ev sahibi olmak isteyenlerin üzerinden yüzde 5’lik BSMV vergisinin kaldırılması, 10 yıl vadeyle 100 bin YTL kredi kullanan tüketiciye aylık 61 YTL avantaj sağlayacak. Böylece tüketici 10’uncu yılın sonunda 7.3 bin YTL daha az ödeme yapacak.

MORTGAGE yasası "kira öder gibi ev sahibi olma" hayali kuranların beklentisini tam olarak karşılamazken, Banka ve Sigorta Mualemeleleri Vergisi’nin (BSMV) alınmayacak olması halen ev sahibi olmak için kredi kullananların işini kolaylaştıracak. Bankadan bugün 100 bin YTL alarak ev sahibi olmak isteyenler, BSMV’nin kaldırılmasıyla 10’uncu yılın sonunda 7 bin 300 YTL’lik avantaj sağlayacak.

FAİZLER HIZLA DÜŞMEZ: Yasanın çıkmasının ardından yapılan değerlendirmelere göre, tüketici açısından Mortgage bugünkü konut kredilerinden çok da farklı bir uygulama getirmeyecek. Öncelikle kredi faizlerinde hızlı bir düşüş yaşanmayacağı vurgulanırken, Mortgage’nin tüketiciyi ilgilendiren en önemli kısmı BSMV olarak gösteriliyor. Yasanın çıkmasının ardından yapılacak düzenlemelerle, şu an konut kredisi kullananlar mortgage’a geçmesi halinde her ay ödediği faizin yüzde 5’i düzeyindeki BSMV ödemeyecek, böylece taksit miktarla da düşecek.

AYLIK 61 YTL AVANTAJ: Bugün konut kredilerinde uygulanan yüzde 5 oranındaki BSMV’nin kaldırılması mortgage’nin işlerlik kazanmasıyla birlikte uygulanmaya başlanacak. Bu uygulamayla örneğin 100 bin YTL’lik krediyi yüzde 1.55 faizle 120 ay (10 yıl) vadede kullanan tüketici, bugün 1.901 aylık taksit öderken, mortgage’de aylık taksitleri 1.840 YTL’ye düşecek. Bu da aylık 61 YTL avantaj sağlayacak. Tüketicin toplam ödemesi ise BSMV ile 228.1 bin YTL olurken, BSMV’siz toplam ödeme 220.8 bin YTL’ye gerileyecek. Böylece tüketicinin 10 yıl sonunda toplam ödeme tutar 7 bin 300 YTL azalacak.

İLK YILLARDA YÜKSEK: Mevcut konut kredilerinde BSMV konut kredisi kullanan tüketicinin ödediği aylık taksitin faiz kısmının yüzde 5’i oranında alınıyor. Ancak BSMV, kredi vadesi süresince değişik oranlarda tahsil ediliyor. Buna göre, ilk yıllarda ödenen taksitte faiz kısmı yüksek olduğu için, buna bağlı olarak BSMV yüksek oluyor. Ancak bu oran kademeli olarak düşüyor.

Krediden mortgage geçene erken kapama cezası yok

DEVLET Bakanı Abdüllatif Şener’in de belirttiği gibi, sabit faizli kredide kredinin erken kapatılması halinde ilave borçlarının yüzde 2’si kadar erken ödeme ücreti ödeyecek. Ancak, mevcut kullanılmakta olan kredilerden mortgage’e geçenler değişim sırasında bu bedeli ödemeyecek.

Mortgage bedava ev dağıtma sistemi değil

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Mortgage’in insanlara bedava ev dağıtma sistemi olmadığını, bir kredilendirme sistemi olduğunu söyledi. NTV’nin sorularını yanıtlayan Bakan Şener, Tutsat ile ellerinde az miktar para olan ve belli miktar taksit ödeyebilecek durumda olanların ev sahibi olabileceklerini kaydetti. Bakan Şener’in verdiği üç örnek ise şöyle: "Bir kişinin konut almak için 50 bin YTL’ye ihtiyacı varsa ve 20 yıl vadeli yüzde 1 faizle Mortgage kredisi alacak ve her ay 550 YTL ödeyecek. Faiz oranı yüzde yarıma düşmüşse 358 YTL taksitle bu konutun sahibi olabilir. 100 bin YTL krediye ihtiyaç varsa faiz oranı yüzde 1.20 ise 20 yıl vadede ayda bin 273 YTL ödeyecek. Düzenli ödeme yapma imkanı olmayan Mortgage kredisinden yararlanamayacak."

Mortgage ile kredi arasında ne fark var

Peşinatı olmayanlar sistemden yararlanamayacak. Peşinat tutarı da piyasa şartlarında oluşacak

Sabit faizle kredi kullanan tüketici borcunu kapatmak istediğinde anapara artı yüzde 2 erken ödeme cezası ödeyecek.

Sabit faiz dışında mortgage ile değişken faiz uygulaması başlatılacak.

Kredi kullanımı sırasında hayat sigortası zorunlu hale gelecek.

TOKİ’nin halen yapım aşamasında olan konutlar da bu sistem içinde yer alacak.

Bankalar sözleşme yapmadan önce müşteriye bilgi formu verecek. Bu formda faiz oranları ve ödeme tabloları ile ilgili ayrıntılı bilgiler olacak.

Gayrimenkulle ilgili yaş, semt, vade sınırlamaları olmayacak.

Konut değerini uzman belirleyecek.

Son dakika müdahalesi TOKİ’ye ilaç gibi geldi

MORTGAGE yasasında son dakikada yapılan değişiklik ile Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) önü açıldı. TBMM Genel Kurul’unda son dakikada kabul edilen önerge ile TOKİ’ye bütün gayrimenkul satışlarından kaynaklanan alacakları teminat göstererek, menkul kıymet ihraç ederek, kaynak sağlama olanağı getirildi. Böylece TOKİ, bütün başlamış inşaat projelerinden kaynaklanan alacaklarını teminat göstererek finansman amacıyla menkul kıymet ihraç edebilecek. TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, şöyle konuştu: "Halen idarenin halen gayrimenkul satışlarından 6-7 milyar YTL alacağı bulunuyor. Bu düzenleme bize ilaç gibi geldi. 1 milyar YTL’lik alacağımız karşılığında menkul kıymet ihraç etsek finansman sorunlarımızı çözeriz. Son dakikada yapılan müdahale ile başlayacak ve devam edecek bütün konut projelerinden kaynaklanan alacaklarımızı da teminat göstererek ihraç edebileceğiz. Böylece avantajdan biz de yararlanacağız.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız