Paylaş
Konut kredisinde faiz yarışı hızla sürüyor. Pek yakında -faiz oranlarında süren düşüşle- eski kullanıcılar kredilerini yenilemeye başlayabilirler. Faizlerde son durum ve değrlendirme şöyle :

Bankalar kredi faizlerini art arda indirmeye başladı. Konut kredi faizleri Garanti Bankası, İş Bankası, Akbank ve Vakıfbank’ta yüzde 1.08, BankEuropa’da yüzde 1.05, Yapı Kredi Bankası ve Koçbank’ta yüzde 1.07, Finansbank’ta yüzde 1.19, HSBC’de yüzde 1.14, TEB’de 1.09, Halk Bankası’nda yüzde 1.10, Ziraat Bankası’nda ise yüzde 1.19 düzeyinde bulunuyor.

KRİZ DÖNEMİNDE FAİZLER YÜZDE 5.5’Tİ
Türkiye’de krizin yaşandığı 2001 yılının sonunda konut kredisi faiz oranı yüzde 5.50 düzeyindeyken, bu oran 2002 sonunda yüzde 3.65, 2003 sonunda yüzde 2.40 seviyesini gördü.

Ekonomideki gelişmeler ve düşen faizlerle birlikte 2004 sonunda yüzde 2.10 düzeyine kadar gerileyen konut kredisi faiz oranlarındaki azalma bu yıl da sürdü. Son olarak Anadolubank’ın faiz oranını yüzde 0.99’a çekmesiyle yüzde 1’in de altı görülmüş oldu.

9 AYDA 8 MİLYAR DOLARLIK KONUT KREDİSİ KULLANILDI
Türkiye’de 2002’de 100 milyon dolar konut kredisi kullanılırken, bu rakam bu yılın ilk 9 ayında 8 milyar doların üzerine çıktı. Bankalar, tüketiciye 30 yıla kadar vade seçeneği sunuyor. Ancak konut kredilerinin yüzde 80’inin beş yıldan düşük vadeli olduğu görülüyor.

Banka verilerine bakıldığında faizdeki indirimden öncelikle yüksek gelir grupları yararlanıyor. Faiz oranlarının yüzde 1’in altına inmesiyle, orta gelir grubunun da bu süreçten yararlanması bekleniyor.

NTV yayınına katılan Bilgi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Oral Erdoğan, faizlerin yüzde 0.60-0.65 seviyesine inebileceğini söyledi.

ÖZİNCE: KREDİLER DIŞARDAN FONLANIYOR, BU ENDİŞE VERİCİ
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, konut kredilerinin dışarıdan fonlandığını belirterek, endişesini dile getirdi. Özince, “Bu taşıma suyla değirmen döndürmeye benziyor” diye konuştu. Özince, kaliteli ve alternatifli konut arzı fazla olmadığı için konut fiyatlarının hızlı arttığını kaydetti.

KURTUL: KONUT KREDİLERİNDE BÜYÜME POTANSİYELİ VAR
Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul da, konut kredilerinin, önümüzdeki dönemde çok fazla büyüme potansiyeli olan bir ürün olduğunu belirtti.

Kurtul, konut kredilerinde vadelerin uzun olduğunu belirterek, “Faizlerde bir düşme beklentisi herkeste var. Türkiye’ye baktığımızda sorunlu kredi, konut kredisinde binde 5’in altı” dedi.

Haber – NTVMSNBC

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız