Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, yıllık enflasyonun yüzde 7.9 seviyesinde olduğunu vurgularken, "Bu artışın yüzde 1.5’i petrol zammından kaynaklanıyor" dedi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şener, kira artışlarının da mercek altına alındığını söyledi. Kiralarda görülen yüksek artışların enflasyona etkisi konusunda da Şener, enflasyon ve kira rakamları arasında bağ olduğunu hatırlattı. Enflasyon rakamlarına yansıyan kira rakamlarını iki şekilde değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Şener, bunlardan ilkinin evin değiştirilmesi durumundaki artışlar, ikincisinin ise oturulan evdeki yıllık kira artışları olduğunu kaydetti.

DİE’nin kira artışı rakamlarının her ikisini de kapsadığını söyleyen Şener, bir evin kaç liraya kiraya verileceği konusunda devlet müdahalesinin, serbest piyasa kurallarına uygun olmadığını vurguladı. Ancak yıllık kira artışlarına ilişkin Türkiye’de ve dünyada zaman zaman düzenlemeler yapıldığını anımsatan Bakan Şener, "Kira artışları konusunda son dönemde şikâyetler geliyor. Konuyu değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Bakan Şener, konut arzını artıracak olan uzun vadeli, uygun koşullu konut finansman (mortgage) sisteminin devreye girişinin, kira fiyatlarının düşmesinde çok faydalı olacağını da söyledi. Mortgage tasarısı ile ilgili çalışmaların tamamlandığını ve taslağın Başbakanlığa sevk edilerek imzaya açıldığını açıklayan Şener, taslakla inşaat seviyesindeki konutların da sisteme dahil edildiğini, Hazine garantisinin de taslaktan çıkarıldığını kaydetti. Başbakan Yardımcısı Şener, yüksek petrol fiyatlarına değinirken, bunun büyüme ve gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) üzerinde eksi 1 puan etki yaptığını söyledi. Şener, tüm bu dış etkenlere rağmen, yıllık yüzde 5 büyüme hedefi ve yüzde 8’lik enflasyonu tutturacaklarını ifade etti.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5.9 oranında büyüme beklendiğini dile getiren Şener, bu dönemde tarımda yüzde 4.2, sanayide yüzde 4.7, hizmetlerde de yüzde 7.2’lik genişleme öngördüklerini ifade etti. Bu tahminlerin dayanaklarını da açıklayan Bakan Şener, tarımın üçüncü çeyrekte GSYİH’ye büyük katkı sağladığını ve buradan sağlanacak gelişmenin GSYİH artışını etkileyeceğini söyledi.

Üçüncü çeyrekte turizm gelirlerinde artış beklendiğini kaydeden Şener, sanayi verileri ve göstergelerine bakarak da, üçüncü çeyrekte yüzde 4.7’lik bir tahminde bulunduklarını söyledi. Şener, bu gelişmelerden sonra milli gelirdeki yüzde 5’lik artış hedefini koruduklarını vurguladı.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız