Paylaş
HSBC BankHSBC Bank Genel Müdürü Piraye Antika, uzun vadeli kredilerle konut sahibi olma (mortgage) sisteminde aşırı beklenti olduğunu ifade ederek, "Fonlama bacağı tamamlanmadıkça ipotekli konut finansmanı ürününün bankalarla büyümesi biraz zor. Beklentilerimizi makul tutmakta yarar var" dedi.

Konuta halktan talep olduğunu, bankaların da talebi karşılamaya çalıştığını belirten Antika, HSBC Bank’ın konut kredisinde vadeyi 30 yıla uzattığını ve faizleri yüzde 1.14’e düşürdüğünü hatırlattı. 30 yıllık krediye problemsiz geçildiğini söyleyen Antika, 30 yıla büyük talep olmadığını, talep ortalamasının 5 ile 10 yıl arasında olduğunu ifade etti. HSBC’nin konut kredisinde pazar payının yüzde 10 olduğunu aktaran Antika, "Konut finansmanının bankaya getirdiği ivmeden memnunuz" diye konuştu.

Bankacılıkta yabancı girişinin rekabet açısından faydalı olacağını kaydeden Antika, uluslararası standartlarda risk yönetimi esaslarının rekabeti daha katlanabilir kılacağını savundu. Antika, "Fiyat rekabetinden daha akılcı rekabete doğru gidilecek." dedi. Bankacılıkta yabancı payının sınırlanmaması gerektiğini düşünen Antika, ortaklıkların Türkiye’de yüzde 50-50 şekline döndüğüne dikkat çekerek şöyle devam etti: "Yüzde 50-50, dünyada bankacılıkta çok rastlanan ortaklık biçimi değil. O da, bu türden endişeleri giderici nitelikte bir gelişme." Antika, HSBC’nin yeni bir yatırım evresine gireceğini açıklayarak "Türkiye’de organik büyüme kararımız var" dedi.
AA

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız