Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Günde bin 200 konut kredisi veriliyor. 2004’te 2.6 milyar YTL olan konut kredisi, Ekim 2005’te 9.4 milyar YTL’ye çıktı. Bu artışı sınıf atlama kaygısı diye yorumlayan Emay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar, ‘Ev alanların çok parası yok. B grubunun sınıf atlama isteği talebi patlatıyor’ dedi.

TÜRKİYE’de kredi faizlerinin düşmesi, istikrarın sağlanması ve mortgage yasası ev satışlarını patlattı. 1999 depremlerinin ardından 2-3 yıl boyunca krizlerin de etkisiyle konuta talep sıfırlanmıştı. Son yıllarda ise patlama yaşanıyor. Bunun en önemli nedeni de az peşinat ve uzun vade oldu. 250 bin YTL’lik bir konuta karı-koca 25 bin YTL’lik peşinatı tamamladıktan sonra girebiliyor. Müteahhitler bunun altında yatan nedenlerin en önemlisinin ise orta gelir grubu insanların lüks ve site içinde bir ev alıp, hayatındaki tek lüksünü yaşamak olduğunu söylüyor.

TEK HEDEF LÜKS EV
EMAY İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar bu durumu, ‘Peynir ekmek gibi satılan konutları alanlarda para var denemez. B grubu insanların kaliteli konuta açlığı ve sınıf atlama istekleri bu konutların bu kadar hızlı satılmasına neden oluyor’ diye yorumluyor. Çağlar, ‘Bu kişiler karı-koca çok çalışıyor. Eğitimliler. Kaliteden hoşlanıyorlar ve tek lüksleri evleri. Onlar da son kuruşlarına kadar bu evleri alıyorlar. Öyle fabrikası olan bol paralı yöneticiler değil buradan ev alan kişiler’ dedi. Çağlar, bu nedenle, en ufak bir terslik halinde de evlerin elden gitme riskleri olduğunun da gözden çıkarılmaması gerektiğini söyledi.

EN İYİSİ KULLANILDI…
TÜRKİYE’de henüz konut patlamasının yaşanmadığını söyleyen Çağlar, depremden sonra yeni bir anlayışın geldiğini ve depremden sonra, kötü üretim yapan firmaların tamamının elendiğini söyledi. Çağlar, ‘Geriye kalanlar artık en iyiler’ dedi. Ataşehir Kentplus’ın 2 bin 44 konutluk bir proje olduğunu ve Emlak GYO ile gelir paylaşımı sistemi ile yapıldığını söyleyen Çağlar, ‘Kentplus Ataşehir, 6 ayrı siteden oluşuyor. Daha yaşanılır alanlar yarattık. Mimarlığını dünyaca ünlü mimarlarımızdan Doğan Tekeli yapıyor’ dedi. Tüm projelerde A grubu standardını kullandıklarını belirten Çağlar, ‘Herşeyin en iyisini kullanıp, fiyatları makul tuttuk’ dedi.

ATAŞEHiR VE MiMAR SiNAN YOK SATIYOR

EMAY İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar, Ataşehir Kentplus’taki konutların satış hızının 2 ay olduğunu belirterek, projede kullanılan malzemelerin ithal olduğunu, ancak bu ürünlerin hiçbirinin fiyata yansıtılmadığını söyledi. Yerlerin özel üretim porselen, mutfakların İtalyan olduğunu söyleyen Çağlar, ‘Bizden 200 milyara daire alan var. 1+1’ler 150 milyar, 2+1 200 milyar, 3+1 260 milyar, 4+1 375 milyar. Bunların bin 600 dairesi satıldı’ diye konuştu. Ataşehir’de ilk yerleşimin, 30 Mart 2007 yılında başlayacağını söyleyen Çağlar, ‘Bizim bir klasiğimiz de yeşile çok önem vermemiz. Sitelerde 2 sene sonra dikilecek ağaçlar şimdiden üretiliyor. 100’den fazla çeşit bitki var. Bu bitkiler inşaat bitene kadar burada büyütülerek, bölgenin havasına da alıştırılıyor. Toplam 15 bahçıvan çalıştırıyoruz’ dedi. Mimar Sinan Kentplus’ın da projelerinin çizildiğini söyleyen Çağlar, ‘Mimar Sinan’da, binalar 9 katlı olacak. Avcılar’dan Çatalca’ya kadar o bölgede bu anlayışla yapılan bir proje yok. 660 daireye, şu anda bin tane talep var. Konutlarda ödeme planları yüzde 10 peşin, 20 yıl vade’ dedi. Çağlar, Mimar Sinan Kentplus’taki konut fiyatlarının ise 1+1 110 bin YTL, 2+1 150 bin YTL, 3+1 195 bin YTL ve 4+1 dairede ise 245 bin YTL olarak belirlendiğini söyledi. Son dönemde 1+1 konutlara çok büyük bir talep geldiğini vurgulayan Çağlar, ‘Elimizde 3 bin adet 1+1 daire istediğini belirten müşteri kaydı var’ diye konuştu. Önümüzdeki dönemde A ve C grubuna da konut üretmek istediklerini vurgulayan Çağlar, ‘Her gelir seviyesine konut üreteceğiz. Ancak, hepsinin inşaat kalitesinin aynı olması için çalışıyoruz’ dedi.

HABER – İBRAHİM ACAR  11.12.2005 
 

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız