Paylaş
Devlet Bakanı Abdüllatif ŞENERDevlet Bakanı Abdüllatif ŞENER’in ekonomik konular gündeminde yine mortgage vardı. "Mortgage’ı define sananlar var. Yok öyle şey!" diyen ŞENER’in konuşması, esasen mortgage beklentisinin ne denli yüksek olduğu, ancak bunun için henüz yeterli derecede oluşmayan arz potansiyelinin getireceği sıkıntılar iyi bir gösterge ldu. ŞENER konuşmasında bazı uyarılarda da bulundu.

"Mortgage’ı define sananlar var. Yok öyle şey!"

Hayret ediyorum. Bir kere ben define bulma kültürüne karşıyım. Hayatın gerçeklerinde define yok. Definecilikten vazgeçmek lazım. Terlemeden, yorulmadan, sıkıntı çekmeden düzlüğe kimse çıkamaz.
‘Ooo mortgage geldi herkes konut sahibi oldu.’ Böyle bir şey olamaz. Bunu niçin söylüyorum, çünkü bir kere herkes ‘mortgage’tan ev alacağım’ dediği zaman piyasada bu kadar ev yok.

Arz olmayıp talep çok yüksek olursa fiyatlar yükselecek. Dolayısıyla burada bazı varsayımlar altında bir takım değişkenleri sıfır sayıp ev almak isteyenin ev aldığı bir yapı gibi düşündüğün zaman bir hayal dünyasına girersin. Mortgage’te sistem arz ve talebe göre yerleşecek. Sistem istikrara kavuştuğunda ekonomi için büyük bir hazinedir. Ama hemen kısa sürede bütün dengeleri değiştirecek, herşey günlük gülistanlık olacak diye bir hesap yapmamak lazım.
Mortgage sisteminde menkul kıymetlere Hazine garantisi verilmesi isteniyor…

Bu konuda yasada bir değişiklik olmayacak. İnsanlar nedense sektörle bağlantılı işlerde hep sırtını devlete dayamak istiyor. ‘Aman olur ya bir şey olursa devlet bizim paramızın tamamını ödesin’ diye hemen Hazine garantisi tutturmaya çalışıyorlar. Ancak piyasa hâlâ bazı açılardan rasyonelleşmiş gibi görünmüyor. Hazine’ye yıkılmış bu tür maliyetlerin sonunda vatandaşın sırtına yıkıldığını görmüş durumdayız.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız