Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Pekiyi mevcut konut kredilerinin bu denli avantajlı hale gelmesine rağmen neden hala mortgage sistemini bekliyoruz ? UDKE, Tutulu Satış, Tutu, Tutulu Konut Sandığı gibi isimler yakıştırdığımız bu sistemin emlak finansmanında getireceği farklılıklar neler olacak. Bekleyelim mi, şimdi bit konut kredisi kullanalım mı. Neden mortgage ?

Konut kredileri ile mortgage sistemi arasındaki farkları bazı başlıkklar altında toplayalım dedik. Bunlar son 1 senedir gündemde olan başlıklar. Ancak gün geçtikçe şekillenip detaylanıyor ve haber aralarına sıkışıp kalıyor.

Mortgage sistemini mortgage sistemi yapan ana farklılıklar şöyle…

– Konut kredisinde sabit faiz uygulanıyor. 10 yıl sonra, son taksitte bile ne ödeyeceğinizi biliyorsunuz. Mortgage sisteminde değişken faiz seçeneğinden faydalanabileceksiniz. Sabit faizli kullanımlarda ise daha uygun oranda mortgage veren olduğu taktirde, tercih hakkınızı kullanabileceksiniz.
– Mevcut konut kredilerinde bankaların her müşteriye uyguladığı, ilan edilmiş faiz oranı varken, mortgage sistemi, kredibiliteye bağlı bir faiz sistemi içeriyor. Aynı vade ve miktarda kredi kullanan iki müşterinin kredi maliyeti farklı olabilecek. 

– Mortgage sisteminde gerçek değer ile ipotek değeri arasındaki makas ortalama yüzde 10 , konut kredilerinde % 30 civarında. 

– Konut kredisi ödenmediğinde bankanın konutu satma hakkının doğması, satışa çıkarması ve satmasını içeren süreç fiili olarak belli değilken mortgage sisteminde bu İFK vasıtasıyla 4 ay ile garantiye alınıyor. Ancak tüketici her zaman zarar etmiyor.

– Konut kredisinde tüketici kullandığı krediyi isterse erken kapatabiliyor. Mortgage sisteminde erken ödeme tarihindeki ana borca azami % 2’lik bir ceza eklenebiliyor.
 

– Mortgage sağlanan emlak durumu tüm risk yönetmeliklerine uygun olacak. Aksi taktirde o konut için mortgage kullandırılmayacak.

– Mortgage ile alınan konut satılabilecek, borç mevcut yapısı ile devredilebilecek, konut kiralanabilecek.

Konu başlıkları yakın zamanda başvuru kaynağı olarak detaylandırılacak ve "MORTGAGE / EMLAK ÖZEL" bölümümüzde yayınlanacaktır.
 
MORTGAGE BANKASI

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız