Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Yoksul ve alt gelir grubuna yönelik toplam 50 bin konut üretmeyi hedefleyen TOKİ, 30 bini aşkın konutta ihale aşamasını tamamladı, bazılarında inşaatlar başladı.


Kalan 20 bin konuttan 10 binin yapılabilmesi ise 16 ilde uygun arsanın bulunmasına bağlı.
 
Yoksul ve alt gelir grubuna yönelik toplam 50 bin konut üretmeyi hedefleyen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 16 ilde uygun arsa arıyor. TOKİ tarafından toplam 10 bin konutun üretilebilmesi, Adapazarı, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bursa, Çankırı, Denizli, Edirne, Hatay, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Tekirdağ, Yozgat ve Van illerinde uygun arsa bulunduğu takdirde gerçekleşecek. Bu konutlardan bin tanesi aylık 100-120 YTL taksit ödemeli yoksul gelir grubuna yönelik 55-65 metrekare büyüklüğündeki evlerden oluşacak. Diğer evlerin büyüklüğü ise 65 metrekareden başlayıp 75 metrekareye kadar değişecek ve aylık taksitleri de 150-200 YTL arasında olacak.

TOKİ, arsa ihtiyacını öncelikli olarak Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün elinde bulunan devlet arazilerinden karşılıyor. Ancak söz konusu yerlerde Milli Emlak’a ait arsa olmaması halinde, il ve ilçe belediyelerinin elinde toplu konut yapmaya müsait boş arazileri araştıran TOKİ, belediyelerle iki farklı şekilde anlaşabiliyor. Arsanın değerini belirleyen TOKİ ya bu bedeli nakden belediyeye ödeyerek arsayı satın alıyor ya da arsanın üzerine konut ürettikten sonra, belirlediği arsa değeri kadar konutu belediyelere devrediyor. Belediyeler de bu konutları alt gelir grubundaki hemşehrilerine satarak kaynak yaratıyor. TOKİ eğer arsa arayışlarında belediye cephesinden de sonuç alamazsa, son olarak kamu kurumlarının gayrimenkul portföyünde bulunan arsaları araştırıyor. Çok istisnai durumlarda ise özel şahısların elindeki arazilere talip oluyor.
 
Konutların metrekaresi 350 YTL
TOKİ geçen yıl içinde yoksul ve alt gelir gruplarına yönelik olarak 30 bin konutun ihale aşamasını tamamladı. Bunlardan 87 ilçede 23 bin konutun inşasına da başlandı. Kalanların ise ihale süreci devam ediyor. Yoksul ve alt gelir gruplarına yönelik konutların metrekaresini 300-350 YTL’ye mal eden TOKİ, satışta sözk onusu konutlar üzerine herhangi bir kâr marjı eklemiyor. Bu kategoriye giren evlerin satışında herhangi bir peşinat talep edilmiyor ve konut bedeli 240 ay vadeli olarak tahsil ediliyor. Bu arada konutlara müracaat koşulları da yumuşatıldı. Daha önce geçerli olan, aylık hane gelirinin en fazla 500 YTL olması koşulu 650 YTL’ye çekilirken yoksulların başvurabileceği evlerin büyüklük sınırı da 45 metrekareden 55 metrekareye yükseltildi.
 
Plansız kentleşmeye çözüm getireceğiz

Toplu Konut İdaresi Başkanvekili Erdoğan Bayraktar, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne göre konut hakkının yaşamsal haklar arasında sayıldığını ve artık insanların; sağlam, kaliteli, fonksiyonel, pratik ve her türlü altyapı imkânlarına sahip evlerde daha mutlu, huzurlu ve güvenli yaşamak istediğini söyledi. Konut Kurultayı’nda Referans’ın  sorularını yanıtlayan Bayraktar, TOKİ olarak sadece ekonomik ve fiziksel değil, sosyal ve kültürel boyutlarıyla da toplumları etkileyen plansız kentleşme sorunlarını çözmeye çalıştıklarını söyledi. Göç sebebiyle İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi şehirlerde ortaya çıkan gecekondu probleminin, bugün illerin yarısında ve nüfusu 70 binin üzerinde olan ilçelerde de gözlendiğini belirten Bayraktar, gecekondulaşmanın; dar gelirli ve yoksulların konut edinmede yaşadıkları güçlüklerle göçün önlenememesi sonucu doğduğunu kaydetti. Hükümetin acil eylem planı ve programlarında bu konulara önemli yer verdiğini, TOKİ ve belediyeleri bu konularda görevlendirdiğini belirten Bayraktar, ilk etapta 50 bin konuta ilişkin projeksiyon yaptıklarını, bunların içinde Başbakan Erdoğan’ın daha önce açıkladığı, aylık 100 YTL taksitli evlerin de bulunduğunu söyledi.

 
100 YTL taksitli bin konut da şu an arsasız

TOKİ’nin ihaleye çıkmadığı 20 bin konutun 3 bin 664 adedi yoksul grubuna yönelik küçük daireler. Konutların bin 8’i için arsa arayışı sürüyor.

Henüz ihaleye çıkmamış bazı konutlar  
İl Toplam
Adapazarı 600
Ankara Ballıkuyumcu 2000
Aydın 156
Balıkesir 200
Bitlis 100
Bursa 748
Denizli 400
Edirne 400
Gaziantep 800
İstanbul Halkalı 800
İstanbul G.O.P 800
İstanbul Kayabaşı 3500
İstanbul Tuzla 1500
Kocaeli 1000
Konya 600
Ş.Urfa 600
Tekirdağ 250
Van 1000
Toplam 15454

HABER – SELMA ŞENOL – REFERANS

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız