Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Hem de ne piyango! Bazılarına milli piyango biletinden “büyük ikramiye” kazananların aldığı para kadar avantaj sağlanıyor. Bazılarına da orta düzeyde ikramiye kazananlar kadar…

BÜYÜK İKRAMİYE

Büyük oynayanlara çıktı.

Hangisi mi?

Hangi birisi, o kadar çok ki!

ÖRNEK:

Abdi Bey, 2007’de 10 milyon liraya aldığı arsayı, 2009’da 30 milyon liraya satmış. Abdi Bey’in Mart 2010’da beyanname verip, yaklaşık 7 milyon lira gelir vergisi ödemesi gerekiyordu. Abdi Bey, bırakın beyanname vermeyi, vergi dairesinde mükellef olarak kayıtlı bile değil. 1 lira dahi vergi ödememiş.

Neriman Teyze, 2006’da 3.5 milyon liraya aldığı arsayı, 2007’de 16 daire 2 dükkan karşılığı müteahhide vermiş. Aldığı daire ve dükkanları da 2008’de değişik kişilere toplam 12 milyon liraya satılmış. Yaklaşık 3 milyon lira gelir vergisi ödemesi gereken Neriman Teyze’nin vergi dairesinde kaydı bile yokmuş. Yani 1 TL dahi vergi ödememiş.

Abdi Bey ve Neriman Teyze Torba Yasa’dan yararlanarak “matrah artırımı” dilekçesi ile 2 Mayıs 2011’e kadar vergi dairesine başvurduklarında, Abdi Bey 1.630 TL, Neriman Teyze de 1.496 TL ödediklerinde kendilerine “7 milyon TL ya da 3 milyon TL vergiyi niye ödemedin?” diye sorulamayacak, haklarında, hiçbir işlem yapılamayacak (6111 Sayılı K. Md.6/2).

Bunun adı Torba piyangosundan büyük ikramiye” değil de ne?

NORMAL İKRAMİYE

Bu da kira gelirini beyan etmeyenlerle ilgili…

ÖRNEK:

– Hulusi Bey, 2009 yılında aldığı konutları kiraya vermiş. Kira geliri olan 200 bin lirayı beyan etmemiştir.

– Münevver Teyze’nin 2006-2009 döneminde, toplam 1 milyon lira kira geliri olduğu halde, bu gelirlerini beyan etmemiştir.

Her ikisi de vergi dairesinde kayıtlı mükellef değildir. Hulusi Bey ve Münevver Teyze, Torba Yasa’dan yararlanıp “matrah artırımı” başvurusunda bulunduklarında, Hulusi Bey 489 TL, Münevver Teyze 1.733 TL vergi ödediklerinde, bildirmedikleri kira gelirleri nedeniyle, kendilerinden, 1 TL dahi ilave vergi istenemeyecek (6111 Sayılı K. Md.6/2).

Bu da “Torba piyangosundan normal ikramiye” oluyor.

KÜÇÜK İKRAMİYE

Gayrimenkul alanlar, aldıkları yılın sonuna kadar “emlak vergisi bildirimi” vermemişse ya da gayrimenkullerinin emlak vergisini ödememişlerse, Torba Yasa‘dan yararlanılabilecekler.

Emlak vergisi bildirimini vermeyenler, 2 Mayıs 2011 akşamına kadar, bildirimlerini verebilecekler. Tahakkuk eden vergiyi de 36 ayı bulabilen bir vadede ödeyebilecekler.

Gerek bildirimi verilmeyen gerekse emlak vergisi ödenmeyen gayrimenkullerle ilgili verginin yanı sıra, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine, 25 Şubat 2011 tarihine kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak, daha düşük oranlı bir faiz hesaplanacak (6111 Sayılı Kanun Md. 5/c).

Vergi ve faizler de 36 ayı bulabilen bir vadede ödenebilecek.

İşte bu da “Torba piyangosundan küçük ikramiye” oluyor.

 

Şükrü KIZILOT – Hürriyet

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız