Paylaş
Enflasyon Farkı nedir, Caiz midir?

Enflasyon farkı, paranın kaybettiği değer, paranın alım gücündeki azalma oranı olarak ifade edilmektedir. Enflasyon farkının borçludan talep edilmesi katılım piyasalarında faiz olarak kabul edilmez. Bilakis bunun alacaklının hakkı olduğu iddia edilir.

Enflasyon Farkı Caiz mi Faiz mi?

Ancak, sözleşme imza aşamasında henüz belirlenmemiş her tutarın faiz olacağı bilinmelidir. Bu, her ne kadar katılım piyasasında câiz görünse de ehli sünnet cumhur ulemaya göre bu faizdendir. Hanefi fıkhında bedel meçhul olan alışveriş akitleri fasitdir (geçersiz hükmündedir). Fâsit bir alışverişin ise bozularak câiz şekilde yeniden yapılması veya tamamen terk edilmesi gerekir.

Kimi zaman adı tamamen faizsiz olarak da belirlenmiş olsa bazı vadeli satışlarda dönemsel olarak hesaplanacak enflasyon farkının taksitlere ilave edileceği belirtilmektedir. Akit esnasında bulunun bilinmesinin ve enflasyona dayalı fark alınmasının caiz olduğu iddia edilmektedir.

Enflasyon Farkına Örnek Alışverişler

Özellikle konut satışlarında yakından bildiğimiz bu konu, örneğin tüm TOKİ konutlarının vadelendirilmesinde kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaygın hale gelmesi sebebiyle kabul gören bu yöntem aslında ehli sünnet İslâm âlimlerine göre fâiz olarak kabul edilmektedir. Bunun ana sebebi, borç bedelinin meçhul oluşu, rakam olarak ortaya konamayışıdır.

Örneğin, filanca kuruluştan vade farksız, faizsiz vadeli satışla 100.000 liralık bir konut aldınız ve bu konut söylenen şartlar çerçevesinde 1.000 lira eşit taksitler halinde 100 ay olarak vadelendirildi. Bunun basit anlamda, zikredilen çerçevede bir sorunu olmadığı açıktır. Ancak konut satıcısı 100 ay içerisinde, satış bedeli olan 100.000 liranın çok değer kaybedeceğinden hareketle, her sene bir defa TÜİK tarafından açıklanan yıllık enflasyon oranında taksitlerin arttırılacağını sözleşmeye eklemiştir. İşte bu, enflasyon farkı denen işlemdir ve bedel olarak ön görülemez, önceden hesaplanamaz. Burada bedel meçhul olmaktadır. Bedeli meçhul alışveriş dinen fâsittir (bozuktur) ve fâsit akdin dinen tamamen bozularak yeniden sahih şekilde düzenlenmesi gerekir.

 

Bu Madde Hakkında Şimdi Bize Sorun

Sözlük Maddesi Hakkında

Bu madde, Mortgage Bankası tarafından hazırlanan Mortgage Sözlük içinde yayınlanmıştır. Mortgage Sözlüğü maddeleri mortgage, emlak ve kredi sözlüğü olarak, ilgili sektörlere yönelik hazırlanan yasalardan ve sektör kültüründen derlenmiştir. Maddeler zaman zaman güncellenmektedir. Sözlüğe eklenmesini istediğiniz ya da ifade eksikliği olduğunu düşündüğünüz maddeler için bizimle iletişim sayfamızdan irtibat kurabilirsiniz.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız