Paylaş
Faizsiz Bankacılık Nedir

Faizsiz bankacılık nedir sorusunun cevabı aslında örnekleme ile verilmesi zor bir cevap. Katılım Bankacılığı fâizsiz bankacılık sistemi üzerinde sorunsuz çalışabiliyor mu? Pek değil. Bunun için Faizsiz bankacılık nedir sorusunun cevabının piyasadan örneklenmesi çok mümkün değil.

Faizsiz Bankacılık Nedir, Ne Demektir?

Fon toplama ve fon kullandırma faaliyetleri ile diğer bütün bankacılık işlemlerini faizsiz olarak yürüten, bu işlemlerde faizin kullanılmadığı bankacılık sistemdir. Bu bankacılık sisteminde parasal işlemlerle mal ve hizmet hareketleri birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Her para hareketi mutlaka bir mal veya hizmete karşılık gelmelidir. Gelirin kâr ve zarar ortaklığı esasına göre bölüşüldüğü finansal sistem kullanılmalıdır.

Evet, teoride durum böyle. Katılım Bankacılığı bu temelde şekilleniyor. Ancak gerek yorum farkları, gerekse piyasa rekabetinin konvansiyonel bankalarla gerçekleşmesi, çalışmaları dînî temelde olumsuz etkiliyor.

Faizsiz Bankacılık Sisteminde Sorunlar

Fâizsiz bankacılık sisteminin günümüzde en büyük sorununun, dînî temelde olduğu açıktır. Sistem her ne kadar Müslüman yatırımcılar için planlanmış olsa da İslâmî Bankacılık esasları ile tamamen örtüşmeyen noktaları bulunmaktadır. Nedir İslâmî Bankacılık diye sorulduğunda verilecek cevap elbette İslâmî ticareti, borç-alacak ve alışveriş hukukunu düzenleyen İslâm fıkhına uygunluğu ile sınırlı bir bankacılık faaliyeti demek doğru olur.

Meseleye İslâm zâviyesinden bakıldığında, her problemin din hesabıyla çözülmesi gerekliği aşikardır. Meseleye rekabet zaviyesinden bakıldığında ve bunun için dînî hassasiyetler terk edildiğinde ise sistemin de terk edilmiş olacağı ortadadır.

Rekabet ve Fıkhi Yorum Farkları

Bu açıdan, sadece Türkiye’de değil, günümüz dünyasında her İslâmî Bankacılık kuruluşunun rekabet taraflı pürüzleri bulunuyor. Bir diğer sorun ise dînî yaklaşımdaki yorum farlılıkları. Belki de yine rekabete dayalı olmak üzere, fıkhî yorumlarda piyasa şartlarına uygun farklılıklar oluşması, sistemi ifsad edebilmekte ve yatırımcıyı İslâmî temelde mağdur edebilmektedir.

Çok geniş olan bu hususda, İslâmî Bankacılık, Faizsiz Bankacılık, Katılım Bankacılığı Sorunları hakkındaki makalelerimizi okumanızı tavsiye ediyoruz.

Bu Madde Hakkında Şimdi Bize Sorun

Sözlük Maddesi Hakkında

Bu madde, Mortgage Bankası tarafından hazırlanan Mortgage Sözlük içinde yayınlanmıştır. Mortgage Sözlüğü maddeleri mortgage, emlak ve kredi sözlüğü olarak, ilgili sektörlere yönelik hazırlanan yasalardan ve sektör kültüründen derlenmiştir. Maddeler zaman zaman güncellenmektedir. Sözlüğe eklenmesini istediğiniz ya da ifade eksikliği olduğunu düşündüğünüz maddeler için bizimle iletişim sayfamızdan irtibat kurabilirsiniz.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız