Paylaş
Murabaha Nedir Ne Demektir

Murâbaha, İslâmî hukukda geçerliği olan bir satış yöntemidir. Kişinin elinde bulunan malı, kendi mâliyet fiyatını söyleyerek, bunun üzerine belirli bir kâr koymak şeklinde bir başkasına satmasına Murâbaha denir.

Murabaha Nerede Kullanılır?

Konut ve Araba finansmanında faizsiz kredilendirmeye benzer bir şekilde karşımıza çıkan murabaha yöntemiyle satış, fâizsiz ve vadeli konut, araç ve ihtiyaç mallarının satışı için kullanılmaktadır. Piyasada bu yöntem yalnızca katılım bankaları tarafından uygulanıyor.

Konut kredilerinin ve araba kredilerinin fâiz sistemiyle sağlandığı piyasa genelinde, Müslüman hassasiyetin tercihi fâzisiz katılım bankaları tarafından, İslâmî finansman modeli olan bu satış yöntemi kullanılmaktadır.

Bu yöntem, İslâm fıkhında “ticari mal” hükmünde olan herhangi bir şeyin, maliyet fiyatının söylenerek üzerine belirli bir kâr konup satılması şeklinde gerçekleştiğinden, ürün olarak kısıtlamak doğru olmaz. Her ne kadar konut finansmanı, araç finansmanı ve ihtiyaç malzemelerinin finansmanı şeklinde 3 sınıfta toparlasak da ürün bazında çok çeşitlilik gösterecektir. Örneğin bu yöntemle saç tokası alınır mı? Evet alınır.

Sistemin En Önemli Tarafı

Murabahalı alışveriş yahut diğer ifadeyle murabaha ile satış, İslâm hukukunda belirtilen kurallarına riayet edildiği takdirde câiz olan bir satış yöntemidir. Satıcı, dilediği fiyata ürü satmak serbestisine sahip olduğu için, normalde vadeli olarak satacağı bir fiyata ürüne peşin fiyat biçer. Daha sonra bunu size aynı fiyata filanca vadede, filanca sayıda taksit ile verebileceğini söyler. Ancak bunların tamamı önden belirlenmiş olmalı, anlaşma sonra sürpriz olarak hiçbir şart ve sonuç ortaya çıkmamalıdır. Helal alışverişte sürprizlere yer yoktur desek doğru olur.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız