Paylaş

Hedge Fonları Afrika Piyasalarını Tehdit EdiyorKriz bölgelerindeki acımasız fırsatçılıklarıyla, daha çok aç gözlü olarak bilinen hedge fonları Afrika‘da. Milyonlarca hektar arazi satın alan hedge fonları, emtia piyasasını tehdit altına alıyor. Küresel ekonomik kriz döneminde aç gözlü stratejiler izlemeleriyle adları ‘köpekbalıkları’ olarak anılan, manipülasyonla beslenen hedge fonlarının yeni hedefin Afrika’nın uçsuz bucaksız toprakları.

Hedge Fonları Afrika’yı İstila Ediyor

Oakland Enstitüsü’nün raporunda, uluslararası hedge fon şirketlerinin Afrika’da haksız şekilde toprak sahibi olmaya başladığına yer verildi. Hedge fonların ve diğer yabancı şirketlerin büyük ölçeklerle Afrika’da toprak satın aldığı belirtilen rapora göre söz konusu alımların büyük çoğunluğu kurallara uygun olmayan kontratlarla yapılıyor. Oakland Enstitüsü’nün raporuna göre, Afrika’nın farklı ülkelerinde gerçekleştirilen toprak alımları milyonlarca küçük çiftçiyi yerlerinden ediyor. Yabancı şirketlerin, küresel gıda piyasalarındaki varlıklarını pekiştirmek üzere söz konusu topraklarda ekim yaptığı ifade ediliyor.

Raporda, “Bu durum, küresel gıda sisteminde büyük bir güvensizlik yaratıyor ve terörizmden daha kötü bir risk ortaya çıkarabilir” ifadelerine yer veriliyor. Raporu hazırlarken Etiyopya, Tanzanya, Sudan, Sierra Leone, Mali ve Mozambik gibi ükelerdeki toprak anlaşmaları üzerine araştırma yapan Oakland Enstitüsü, toplanan bilgiler ışığında çok sayıda kontratın kurallara aykırı şekilde yapılarak Afrikalı çiftçilerin mağdur edildiğini açıkladı.

Hedge fon ve diğer yabancı şirketlerin aldıkları ya da kiraladıkları arazilerde biyoyakıt ihracına yönelik ürün ekimine yoğun ilgi gösterdiği bildiriliyor.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız