Paylaş
TOKİ Başvurusu KolaylaştıToplu Konut İdaresi (TOKİ), alt gelir grubuna yönelik konutlar için başvurulara kolaylık sağlamak amacıyla, aranan azami gelir sınırını yükseltti. İstanbul için azami aile geliri sınırı, yüzde 48,14 artırıldı.

Alt gelir grubuna yönelik konutlara daha fazla sayıda vatandaşın başvurabilmesi için, azami net aile geliri şartı, ekonomideki gelişmelere bağlı 1090 YTL’den, yüzde 23,85 artırılarak 1350 YTL’ye yükseltilirken, İstanbul için bu tutar, geçim standardının yüksekliği nedeniyle 2 bin YTL olarak belirlendi. İstanbul için azami aile geliri sınırı, yüzde 48,14 artırıldı.

Azami gelir sınırı belirlenirken, ailede bir memur, bir asgari ücretli bulunduğu kabul ediliyor.

TOKİ Başkanı Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOKİ’in öncelikli hedefinin yoksul ve dar gelirli kesim olduğuna dikkati çekerek, zengin kesime de sosyal konutlara kaynak sağlamak amacıyla konut yaptıklarını söyledi.

Bayraktar, ”Fakire fukaraya verelim diye konut yapıyoruz, zenginler gelip buradan konut alıyor. Hem kul hakkı hem de fakir hakkı var” dedi.

”YAKA” ŞARTI

TOKİ’nin alt gelir grubuna yönelik konut üretmesinin, piyasa için de çok önemli ve dengeleyici olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

”Halkalı’da alt gelir grubu için 300 konutu satışa çıkardık 3 bin başvuru geldi. Bu konutların gerçek hak sahiplerine, ihtiyaç sahiplerine ulaşması çok önemli.

Gerçek hak sahiplerine bu konutların ulaşması için Tuzla’da satışa çıkardığımız 980 konuta başvuracaklarda aradığımız şartları daha da ağırlaştırdık. 5 yıldır İstanbul’un Anadolu yakasında oturma şartı getirdik. Veya 2 yıldır Anadolu yakasında çalışıyor veya 2 yıldır Anadolu yakası nüfusuna kayıtlı olması lazım. Silivri’den birisi gelip Tuzla’da konut almasın. İstanbul’da trafik sorunu var, bu soruna takılmasın. Ona rağmen yine gelip başvuruluyor.

Başvuruları ince eleyip sık dokuyoruz. İptal ettiklerimiz var. Belediyelerin yaptığı işlerde, sıkıntı oldu zaten. Bizim derdimiz sosyal devlet. Fakire fukaraya konut yapmaya çalışıyoruz. Zengin konutlarını yapmamızın nedeni, fakire fukaraya konut yapmak, gecekondu dönüşümleri için kaynak sağlamak. Zengin konutunu özel sektör de yapıyor.”

Hiç bir sosyal güvencesi olmayan yoksul kesime, peşinatsız, evine taşınana kadar para almadan konut sattıklarını hatırlatan Bayraktar, ”Yoksul kesim için şu anda fazla konut yapmıyoruz. 75 metrekare olduğu için Anadolu’da talep gelmiyor. Büyükşehirde yapınca da maksadını aşar. Anadolu’da yapmak lazım” dedi.

Alt gelir grubuna yönelik mümkün olduğunca çok proje uygulamak istediklerini kaydeden Bayraktar, İstanbul Tuzla’da 3 bin, Kayabaşı’nda 3 bin konutluk projeler başlatacaklarını, Diyarbakır ve İzmir’de de proje hazırlıklarının olduğunu bildirdi.

Alt gelir grubuna yönelik konut projelerine başvurabilmek için, başvuru sahiplerinde, azami gelir dışında, ”TC vatandaşı olmak, konutun yapıldığı il veya ilçe sınırları içinde en az 3-5 yıl (bu süreyi ilgili belediyeler belirliyor) ikamet ediyor olmak, TOKİ’den daha önce konut veya konut kredisi almamış olmak, kendisi-eşi veya velayeti altındaki çocukları adına gayrimenkulü olmamak, 30 yaşın üzerinde olmak” şartları aranıyor. Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmıyor. Babası veya hem babası hem de annesi vefat etmiş bekar bayanlarda, asgari yaş şartı 25 olarak uygulanıyor.

Bu projelerden konut almak isteyenler, 4-5 bin YTL peşinat ödüyor.

Taksitler konut tesliminden sonra başlıyor ve 15 yıl vade uygulanıyor.

Taksitleri de projeye göre 280-300 YTL’den başlıyor. Bu projelerden konut alan vatandaşlar, konutun borcu bitene kadar konutu devredemiyor ve ayrıca ikamet şartı aranıyor.

TOKİ’nin yoksul ve alt gelir grubuna yönelik konut projelerine, genellikle konut sayısının 3-4 katı başvuru oluyor. Bazı illerde bu konut sayısının 10 katına kadar ulaşıyor. Net hane geliri sınırının yükseltilmesi ile daha fazla vatandaş başvuru imkanına kavuşurken, kazanma şanslara azalacak.

NÜFUS SAYIMINDA NÜFUSU DÜŞÜK ÇIKAN YERLER

TOKİ’nin nüfusu 40 binin üzerinde olan yerlerde proje uyguladığını hatırlatan Bayraktar, soru üzerine, son nüfus sayımında nüfusu 40 binin altında çıkan yerlerde proje uygulamak için ”örgütlenmiş talepte bulunmaları” şartı arayacaklarını bildirdi.

Nüfusun düşük çıkmasının TOKİ’nin konut projeksiyonunu da etkilemeyeceğini belirten Bayraktar, ”Türkiye’de 15 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor. Gecekondu dönüşümü büyük önem taşıyor. depreme dayanıklı konutlar yapmak gerekiyor. Bu nedenle 500 binlik konut hedefinde bir değişiklik yok” dedi.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız