Paylaş
BDDK zorunlu karşılık oranlarını arttırdıBDDK‘nın zorunlu karşılıklar ile ilgili yaptığı düzenleme, mortgage konut kredilerini de dolaylı yoldan etkileyecek. Aslında konut ve otomobil kredilerinin dışarıda bırakıldığı karşılıklar düzenlemesine göre, konut kredisinde yüzde 25 peşinat şartını tüketici kredisi kullandırarak atlatan bankaların bulundurması gerken karşılık miktarı artacak. Böylece karar, dolaylı da olsa konut kredilerine yansıyacak bir faiz artışına sebep olacak.

BDDK’nın (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) geçtiğimiz hafta sonunda aldığı, karşılıkların artırılmasın ilişkin kararı her ne kadar konut kredisi ve otomobil kredisini dışarıda tutsa da dolaylı olarak konut kredilerine yansıyacak. Bilindiği üzere bazı bankalar, BDDK’nın konut kredisine getirdiği yüzde 25 oranındaki peşinat şartını, müşteriye tüketici ihtiyaç kredisi kullandırmak suretiyle delerek, yüzde yüze varan oranlarda kredi kullandırıyor. İhtiyaç kredilerinde zorunlu karşılık oranının yükselmesi ise bu durumda maliyetleri arttırdığı için kredi faiz oranlarında artış gelecek.

BDDK hafta sonu, konut ve otomobil kredileri dışındaki tüketici kredilerinde karşılık oranlarının arttırılmasına karar vermiş, bunun sebebine “Hane halkı toplam yükümlülüklerinin toplam varlıklarına oranında hızlı bir artış gözleniyor. Aralık 2009 itibarıyla yüzde 29,6 seviyesinde bulunan söz konusu oran mart ayı itibarıyla yüzde 35.1 seviyesine ulaştı. Bireysel kredilerin toplam tasarruf mevduatına oranı da hızla artıyor. Kriz öncesi dönemde yüzde 48 düzeyindeyken, Nisan 2011 itibarıyla yüzde 54 seviyesine yükseldi.” şeklindeki açıklamasıyla yer vermişti.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız