Paylaş

BDDK Konut Kredileri Teminat Oranını DüşürdüKredi büyümesinin daha sağlıklı gelişmesi amacıyla konut kredilerinde teminat oranlarına yeni sınır getirildi. BDDK tarafından yapılan düzenlemeye göre kullandırılacak konut kredisi tutarının, gayrimenkulün %75’i, ticari gayrimenkulde ise %50’yi geçemeyecek şekilde belirlendi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, dünyadaki ekonomik krizlerin büyük kısmının mortgage kaynaklı olduğunu belirtiyor.

Yüzde 75’ten Fazla Mortgage Yok

BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu), kredilendirme oranlarında yükselme görülmesi üzerine, 1 Ocak 2011 tarihinden geçerli olmak üzere, bankaların sağlayacağı konut edinme amaçlı kredilerde, kredi tutarının söz konusu gayrimenkul değerinin yüzde 75’ini ve ticari gayrimenkul alımı amaçlı kredilendirmelerde ise teminata esas gayrimenkul değerinin yüzde 50’sini aşmaması kararını aldı.

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Reuters’e konu hakkında yaptığı değerlendirmede bankacılık sektörünün geleceğinde konut kredilerinin önemli yerine işaret ederek, “Bu 2-3 aydır üzerinde çalıştığımız bir konu. Bankalarımızın bu yöndeki trendini dikkate alarak bu sektörün daha da büyümesini ve sağlıklı büyümesini istediğimiz için daha başlangıç aşamasında konut kredilerinde bu tedbiri alma gereğini duyduk” dedi.

Tevfik Bilgin, “Dünyanın tüm krizlerin temel nedeni büyük çoğunlukla mortgage kredilerinden çıkmıştır.Önemli olan bir iş olduktan sonra değil başlamadan önlemini alabilmektedir” sözleriyle, sektörde büyümenin bu tedbirler ile daha sağlıklı ve güçlü bir şekilde gerçekleşeceğini düşündüklerini ifade etti.

Değerleme BDDK veya SPK Belgeli Olacak

BDDK’dan yapılan açıklamada ayrıca yer verildiği üzere, teminata esas konutların ya da ticari gayrimenkullerin değer ekspertzinin, BDDK veya Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerce tespit edilmiş olmasının zorunluluğuna karar verildiği bildirildi.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız