Paylaş
Dosya Masrafı nedir, Dosya Masrafı Ne Kadar, İade Alınır mı?

Bankalardan kredi kullanırken karşımıza çıkan dosya masrafı, genellikle kullanılacak krediye göre değişebiliyor. Buna daha evvel web sitemizde bir köşe yazısında değinerek, değişen dosya masraflarının islâmî şartlara uygun olmadığından bahsedilmişti.

Banka Kredisi Dosya Masrafı nedir?

Kişiler, değişen ekonomik düzen ve daha global hale gelen dünya düzeninde sürekli olarak bütçelerini kontrol etmek ve başarılı bir şekilde hayatlarını sürdürmek zorundadır. Düzenli gelirlerinin kontrolü ve ihtiyaçların finanse edilmesi aşamasında mantıklı adımlar atılması çok önemli yer edinmiştir.

Bilindiği üzere finansal anlamda kendisini son yüzyılda başka bir çağa taşıyan bankalar, müşterilerine yaşadığı finansal problemlerde yardımcı olmak isterler. Müşterilerin parasal sorunları ve alım güçlüğü olan ihtiyaçları karşılanmış, bankaların süreklilikleri de sağlanmış olur.

Banka Kredilerinin Masraf Kalemleri

Bankalar kredi adı altında verdikleri paraların üzerinde birçok farklı gider kalemi oluşturmuş ve bu sayede müşterilerinden paralarını kullanmalarının karşılığında paralar almıştır. Bankaların son yıllarda en çok dikkat edilen kredi masraflarından bir tanesi de, bankalara ve kredi türü ile miktarına göre değişen dosya masraflarıdır.

Acil nakit ihtiyacının karşılanmasından sonra ortaya çıkan dosya masrafları kalemi, aslında müşterilerin uzun süreli dikkat ettiği konuların başında gelir. Miktarının yasal olarak çekilen kredi tutarının binde 5’ini geçemeyeceği dosya masraflarında, bazı bankalar bu gider kalemini ortadan kaldırarak müşterilerine farklı bir ayrıcalık tanımaktadır. Dosya masrafları, tüketici hakem heyetine başvurularak alınabilecek bir hukuki yapıya da sahiptir. Fakat bu durumda ise banka ile imzalanan sözleşmede herhangi bir aksine hüküm bulunmaması gerekir.

Kredi Dosya Masrafı

2014 yılında meydana gelen düzenlemelerden sonra ortaya çıkan dosya masrafı, tahmini olarak 100 bin TL değerinde çekilen kredi üzerinden 500 TL civarına denk gelmektedir. Özellikle işlem yapılan kurumlara verilen bu tutar yüzünden, müşterilerin kredi konusunda yaşadığı giderler artmaktadır. Birçok farklı kredi türünde dosya masrafı bankalar tarafından uygulanmaktadır.

İpotekli ve İpoteksiz İhtiyaç Kredilerinde Dosya Masrafları

En çok kullanılan kredilerden olan ihtiyaç kredilerinde, ipotek verme veya vermeme durumu aslında müşterilerin gider kalemlerini etkileyecektir. İpotekli ihtiyaç kredilerinde ödenecek olan dosya masrafları, taşınmaz malların metrekare cinsinden hesaplanmasına ve taşınır mallarda ise malın üretim tarihine göre değişiklik gösterecektir.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız