Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Başbakan Vekili Abdüllatif Şener, "Mortgage Yasası çıkmayacak olsaydı bankalar şu andaki konut kredilerini bile veremezlerdi, verecek durumda değillerdi" dedi.

Çeşitli incelemelerde bulunmak ve toplantılara katılmak üzere Sivas’a giden Şener, kentte yayın yapan Kanal 58 televizyonunda banttan yayınlanacak olan programda soruları yanıtladı.

KENDİSİ TEŞVİK: Şener, "Mortgage Yasası’nda hükümet içerisinde görüş ayrılıkları var mıydı? Süreç nasıl gelişti, yasa bundan sonra Türkiye’ye ne getirir?" şeklindeki soru üzerine şöyle konuştu: "Farklı yorumlara konu olan vergi kolaylığı maddesi hükümet tasarısı olarak Meclis’e gelmedi. Hükümet tasarısında o madde yoktu. Plan ve Bütçe Komisyonu Alt Komisyonu’nda o madde tasarı metnine ilave edildi. Ancak üst komisyon görüşmeleri sırasında ben o maddenin biraz test edilmesi gereğine ihtiyaç olduğunu düşündüğüm için yürürlük tarihini üst komisyonda 2008’e çektirmiştim. Ama genel kurulda madde tamamen çıktı. Dolayısıyla hükümetten gelen metinde bu olmadığına göre bu konuyu hükümet üyeleri ile bağlantılı bir durum olarak değerlendirmemek lazım. Ve bana göre mortgage sistemi zaten bizatihi kendi teşvikini bünyesinde taşımaktadır."

ÇOK ETKİLEMEZ: Şener, Mortgage Yasası’nı tüketici açısından şöyle değerlendirdi: "Şöyle düşünün ki bir ücretli eğer bu vergi indirimi bulunduğu taktirde 300 milyon lira avantaj sağlıyorsa, diyecek ki, bir mortgage kredisi alırsam 300 milyon lira gelirim artmış olacak. Aldığı kredinin taksitini ödeyemeyecek durumda olanlar dahi ’aman bu 300 milyonluk hakkımı ne diye kullanmayacakmışım’ diye hesap, plan yapmadan, rasyonalite dışı krediye saldırabilir, daha sonraki dönemlerde ise ödeme zorluğu nedeniyle sorunlar çıkabilir. Onun için başlarken tüketicinin rasyonel, hesabını, kitabını bilen bir tüketici gibi hareket etmesinin önemli olduğunu düşünüyorum."

KREDİ VEREMEZLERDİ: Sistem yerleştikçe olumlu etkilerinin görüleceğini ifade eden Şener, şunları söyledi: "Bir kere bu ülkede doğan her vatandaşımız kredi mekanizması ile ev sahibi olabileceğini bilecek. Mortgage Yasası çıkmayacak olsaydı bankalar şu andaki konut kredilerini bile veremezlerdi, verecek durumda değillerdi. Konut kredisine aylardır devam ediyorlarsa arkasında Mortgage Yasası’nın çıkabileceğini ve de mortgage’den sonra bu kredilerin mortgage kapsamında menkul kıymete dönüştürülecek bir finansman sağlayacağını bildikleri için."

BORÇLULUĞU ARTIRIR MI: Bazılarının bu sistemin borçluluğu artıracağını öne sürdüğünü ifade eden Şener, şöyle konuştu: "Şu sorunun cevabını aramak lazım. Borçsuz ve varlıksız olmak mı iyidir? Yoksa borçlu ve varlıklı mı olmak iyidir? Borçsuz ve umutsuz mu olmak iyidir? Borçlu ve umutlu mu olmak iyidir? Borçsuz ve heyecansız mı olmak iyidir? Borçlu ve heyecanlı mı olmak iyidir? Bana kalırsa ikinci söylediklerim doğrudur."

HABER – HÜRRİYET

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız