Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
ATO Başkanı Sinan Aygün, "seçim yatırımı olarak yasalaşan mortgage sistemi ile  işçinin, memurun konut sahibi olması hayal" dedi.

Hükümetin konut arzını artıracak yeni önlemler almadan seçim için çıkardığı mortgage yasasının, bu haliyle konut fiyatlarını balon gibi şişirmekten başka bir işe yaramayacağını söyleyen ATO Başkanı Sinan Aygün, "Bu sistemle işçinin, memurun konut sahibi olması hayal" dedi.

ANKARA Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, hükümetin konut arzını artıracak yeni önlemler almadan seçim için çıkardığı mortgage yasasının, bu haliyle konut fiyatlarını balon gibi şişirmekten başka bir işe yaramayacağını söyledi.

DEĞİŞKEN FAİZ BÜYÜK RİSKMevcut faiz oranlarıyla 10-20 yıl borçlanmanın doğru olmadığını belirten Aygün, "Makro ekonomik istikrar sağlanamdığı için değişken faizle borçlanmak büyük risk. Bu sistemle işçinin, memurun konut sahibi olması hayal" dedi. Sistemin yeterli konut arzı yaratılmadan başlatılmasının konut fiyatlarını çok hızlı bir şekilde artıracağına söyleyen Aygün sözlerine şöyle devam etti: "Yasanın gündeme gelmesi bile konut fiyatları yapay bir şekilde yükseltmeye yetti. Hükümetin bu sistemden önce devam eden konut yatırımlarının tamamlanmasını ve yeni konut projelerinin başlatılmasını teşvik etmesi gerekiyordu.

SABİT GELİRLİ SİSTEM DIŞI Yasa uygulamayı vergiyle teşvik etmemesi nedeniyle baştan ölü doğdu. İlk konutunu alanlara kullandıkları kredinin faizinin gelir vergisi matrahından indirilmesine ilişkin maddenin yasadan çıkarılması, sabit gelirli önemli bir kesimin baştan itibaren sistem dışına itilmesine yol açtı. Bu yüzden sistemden yararlanabileceklerin sayısının yüzde 10 az olacağı tahmin ediliyor."

FAİZLER AŞAĞIYA ÇEKİLMELİ Makro ekonomik istikrar kalıcı olarak sağlanamadığı ve faiz oranları yüzde 10’un altına inmediği sürece sistemin beklentileri karşılamayacağını da savunan Aygün, aylık yüzde 1.5-1.8 oranları arasındaki mevcut faiz oranlarıyla 20-30 vadeli yıl borçlanmanın doğru bir tercih olmadığını belirterek, değişken faizle borçlanmanın ise henüz makro ekonomik istikrar sağlanmadığı için büyük bir risk içerdiği uyarısını yaptı."

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız