Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Mortgage sistemi 'tutsat'ta, kredisini vadesinden önce kapatanlara gelen yüzde 2 ceza,  yasa öncesinde kredi kullanan ve sisteme sonradan geçen tüketicilere uygulanmayacak.

Kamuoyunda mortgage olarak bilinen konut finansman sistemi "tutsat"ta, kredisini vadesinden önce kapatan tüketicilere yüzde 2 erken ödeme cezası geliyor. Ancak bu ceza, yasa çıkmadan önce konut kredisi kullanmış olan tüketicilere uygulanmayacak. Çünkü mevcut krediler, tutsat sistemine geçseler bile 4077 sayılı Tüketici Kanunu kapsamında değerlendirilmeye devam edecek.

Tüketici Kanunu'nda ise erken ödeme cezası bulunmuyor ve tüketicinin kazanılmış haklarının korunacağını ifade ediyor. Mevcut kredi kullanıcıları tutsat sistemine geçtiğinde Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) muafiyetinden de yararlanabilecekler. Böylece 5 Haziran'dan sonra ödeyecekleri aylık taksitler düşecek. Tüketicinin önceden ödemiş olduğu BSMV ise kendisine iade edilmeyecek.

Tutsat Yasası'nın getirdiği sigorta zorunluluğu konusunda ise bankalar farklı tutum izleyecek. Bazı bankalar kazanılmış hak olduğu gerekçesiyle eski müşterilere sigorta zorunluluğu getirilemeyeceğini belirtirken bazıları da ikinci el piyasada kredilerin satılabilmesi için sigortalı olması gerektiğini, bu durumda kendi isteğiyle "tutsat"a geçenlerin sigorta poliçesi de yaptırması gerekeceğini savunuyor.

Tutsat kapsamında yer almak istemeyen tüketicilerin kredi aldığı bankaya 5 Haziran 2007'ye kadar dilekçe vermesi gerekiyor. Aksi takdirde mevcut bütün konut kredileri otomatik olarak sisteme dahil olacak. Ancak bankacılar sisteme geçmek avantajlı olacağı için eski müşterilerinden büyük itirazlar gelmeyeceğini düşünüyor.


Finansbank Bireysel Bankacılık Bölüm Başkanı Tunç Akyurt, müşterilerin bu konuda en büyük endişesini oluşturan yüzde 2'lik cezanın da alınmayacağının kesinleştiğini dile getirirken Garanti Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, sonradan tüketici lehine oluşacak avantajlardan yararlanmak için tüketicilerin sisteme şimdiden girmesi gerektiğini öne sürüyor.


Mortgage tasarısını hazırlayan ekipte yer alan eski SPK Başkan Yardımcısı Bahadır Teker de tüketicilerin eski sözleşmesinin şartları değişmediği takdirde "tutsat"a geçmelerini tavsiye ediyor.


Anadolubank Perakende Pazarlama Müdürü Sarp Akkartal da yasanın eski konut kredisi kullanıcıları için avantajları bulunduğunu ama bankalarıyla yapacakları yeni sözleşmeye dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. Akkartal, "Kendisine yeni şartlar getirilip getirilmediğine baksınlar. Örneğin banka yeni sözleşmenin bir yerinde erken ödeme cezası ile ilgili madde koyarsa, tüketici avantajını kaybedebilir" dedi.

 

Ali Fuat Erbil – Garanti Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

"Bence pek çok müşteri bu sisteme geçecektir. Biz kendi müşterilerimizi mektup yazarak bilgilendirdik. Bu nedenle bu konuda çok fazla soru gelmiyor. Tüketici açısından belki büyük avantajlar getirmiyor ama herhangi bir dezavantajı da yok. Biz geçmelerini salık veriyoruz. Çünkü ileride kredi faizlerinin vergiden düşülmesi mümkün olabilir. Bu potansiyel avantaj hayata geçerse, bundan ancak sistem içindekiler yararlanabilecektir. İsteyen ileride değişken faiz seçeneğini tercih edebilir. Ama ben ilk etapta değişken faizin çok tercih edileceğini düşünmüyorum. Geçmişte yaşanan tecrübeler nedeniyle, bu enstrümanın öğrenilmesi ve alışılması zaman alacaktır. İlk iki yıl kullandırılan konut kredileri içinde değişken faizin ağırlığı yüzde 2'yi bulsa bu bile iyi bir sonuç olur."

 

Bahadır Teker – İstanbul Mortgage Genel Müdürü

"Yeni getirilen düzenleme ile ipoteğin paraya çevrilmesi için haciz yolu tanımlandı. Bu nedenle şu anda konut kredisi kullanmış olanlar eğer sisteme geçmezlerse, kredinin ödenemediği durumda sadece üzerine ipotek konulan mülk paraya çevrilebilecek. Ama geçerlerse borcunu ödemedikleri zaman malvarlıklarına da banka haciz koyabilecek. Bir de yasa ile ayıplı mal durumunda bankanın alacağı sorumluluk, banka lehine gevşetildi. Ama mevcut kredilerin 'tutsat'a geçişinde bankanın bu alandaki sorumluluğunun nasıl değişeceği konusu net değil. Bunun açıklığa kavuşması gerekiyor."

HABER – SELMA ŞENOL / REFERANS

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız