Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
Enflasyonun düşürülmesinde Merkez Bankası tarafından en büyük sorun olarak görülen ve durum tespit raporlarında yer alan kira artışı İstanbul’da yüzde 80’e ulaştı. Century 21 Genel Müdürü Ahmet Rauf Saatçi, Türkiye’de yeterli sayıda kiralık evin bulunmadığını belirterek kiralardaki artışın, konut arzının talebi karşılamamasından kaynaklandığını söyledi.

İstanbul’da yaşayan insanların yüzde 35’inin kiracı olduğunu aktaran Saatçi, enflasyonun % 8 hedefine uygun olmasına rağmen kiraların 2004 yılına göre ortalama yüzde 29 yükseldiğini vurguladı.

Kira artışlarının nedenini araştırdıklarını dile getiren Saatçi, "İstanbul gibi nüfusun sürekli büyüdüğü, gelir artışının sınırlı olduğu bir ortamda, konut arzı konut talebini karşılamayınca, fiyatlar yükselişe geçti. Hatta, bazı semtlerimizin kirası yüzde 80 arttı" dedi.
Fiyat artışının en fazla Kadıköy, Üsküdar, Maltepe, Nişantaşı, Etiler, Bakırköy, Şişli, Büyükçekmece, Akatlar, Ataköy ve Ümraniye’de olduğunu açıklayan Saatçi, Üsküdar’daki artışın Marmaray projesinden kaynaklandığını ifade etti. Türkiye’de 800 bin konutun alım satımının yapıldığını ifade eden Ahmet Saatçi, sektörde 1 milyar dolarlık komisyon pazarı bulunduğunu söyledi. Saatçi, Mortgage sistemi işlemeye başladığında varolan faiz oranında değişikliğin olmayacağını savunarak faiz oranlarının aylık yerine yıllık olarak hesaplanması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye’de birçok kişinin kira kontratı olmadığını dile getiren Saatçi, "Ev sahibi, vergi ödememek için kira
kontratı düzenlemiyor. Kiracı da kazanım elde edeceğini düşünmediği için gerek görmüyor. Kanunda vergiyle ilgili değişiklikler olursa, bazı maddeler masraf olarak gösterilirse durum düzelebilir" diye konuştu. Saatçi, TOKİ’nin çalışmalarını olumlu değerlendirerek konut yapıldığı sürece işlem hacimlerinin artacağını belirtti.
HABER – SONGÜL ÇİÇEK

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız