Paylaş

FBR Capital Markets logosuKrizin başldığı 3 yıl öncesinden bu yana 3 milyon konuta el konulan Amerika Birleşik Devletleri’nde mortgage sektörüne için başlatılan inceleme sektörü sarstı. Bankaların 10 milyar dolara kadar zarar yazma riskinin gündemde olduğu belirtiliyor. 50 eyalette başsavcılar tarafından eş zamanlı başlatılan mortgage operasyonu bankaları zora soktu.

El konulan konutların satış belgeleri üzerindeki sorunlar nedeniyle zarar yazma riskiyle karşı karşıya kalan bankaların riskinin 10 milyar Amerikan dolarını bulabileceği belirtiliyor. FBR Capital Markets analisti Paul Miller, ipotek ve icra belgelerinden kaynaklanacak hukuki sorunlar ve gecikmelerin bankalara bedelini daha önceki tahmini olan 6 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkardı. 

Analistler, icra yoluyla satış aşamasında veya işlemleri devam eden 9 milyon konutun ortaya çıkan durumdan etkilenebileceğini ifade ediyor. ABD’nin 50 eyaletinde yerel savcıların bankaların icra yoluyla satış yöntemleri üzerindeki soruşturması, bankalardan ipoteke dayalı tahvil satın alanların bu tahvilleri yasal yollara başvurarak bankalara geri satma konusunda başarılı olmaları durumunda, bankaların zararlarının daha da artabileceği endişesini beraberinde getirdi. Bankaların ipotek ve icra konusundaki soruşturma, geçtiğimiz ay Ally Financial’in GMAC ipotek bölümünde çalışan bir kişinin, her ay incelemeden 10 bin icra ve diğer belgeyi doğruluğunu araştırmadan imzaladıkları yolunda verdiği yeminli ifade sonrasında başlatıldı.

 

KAYNAK: SABAH

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız