Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok
GENEL BAKIŞ – Tüm dünyada mortgage olarak bilinen ve ülkemizde yıllardır hayali kurulan, yeni konut edindirme yasası yine meclis gündemine giriyor.

Mortgage yasasından sorumlu devlet bakanı espirileriyle anılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif ŞENER, "siyasî değil" dediği uzun dönemli konut edindirme yasa tasarısının önümüzdeki hafta (12-16 Şubat) içerisinde tekrar meclis genel kurulunda olacağını müjdeledi.

Hatırlanacağı üzere Abdüllatif ŞENER, -yapılandırma sürecinde verdiği mesai, harcadığı efor ve hükümet adına yasa üzerinde çalışma yürüten bakan olarak- yasanın geçen meclis dönemi öncesi askıda kalmasına "en çok ben üzüldüm" sözleriyle içerlemişti.

Mortgage ya da UDKE olarak isimlendirdiğimiz uzun dönemli konut edindirme yasa tasarısı, söz sahibi muhalif kutuplaşmalar ile birlikte yeniden gündeme gelirken, bir yandan da "seçim yatırımı" isnadının gölgesinde oylanacak.

Hükümet tasarının siyasi bir şekilde kullanılmadığı ve tamamıyla zaten gündemde olduğunda ısrar ederken, Türkiye'nin 50 yıllık konut finansman sistemi özlemini sonlandırma sürecinde taş üstüne taş koymayan bir kesim, tasarıya siyasi kimlik atama gayretinde. Bununla birlikte emlak ve bağlantılı sektörlerden, konuya teknik olarak olumsuz yaklaşanlar da dikkatli olunması uyarısında bulunuyor.

Türkiye'de doğrudan ekonomik dengelerle alakası olmayan konularda bile asgarî ücret söylemleriyle
olumsuz bakışın güncelliği malum. Söz konusu mortgage olduğunda da bazı çevrelerde bu olumsuz
bakışı görmek mümkün.

Bu açıdan baktığımızda mortgage tasarısından beklentilerin ne seviyede olduğu gibi önemli bir noktayı değerlendirmek gerekiyor. Yasanın, herkesi bir anda ev sahibi yapacak şekilde düzenlenerek çıkartılacağını kimse beklemesin.

Tasarı yasalaştığında Türkiye'de ortalama 2 senelik bir intibak süresi oluşacağı düşünülüyor. Bu süre boyunca mortgage sisteminin tam sağlıklı olarak çalışabilmesi için gerekli tüm birimler kademeler halinde oluşacak. Sistem işlerliğinin umut edilen seviyeye gelebilmesi için varlığı gerekli ikincil piyasanın oluşması, yasadan sonra ortalama 1 yıl sürecek.

Öngörülen bu 2 senelik süreden temel olarak, mortgage sağlayıcıların fonlamalarının belirli bir seviyede tutarlılık sağlaması, üretici-tüketici tepkilerinin normale dönmesi, sistemin doğurduğu sektörlerin istihdam ihtiyacının kalifiye çalışanlarla giderilmesi, faiz oranlarında %1 ve alt seviyelerin görülmesini sağlayacak borçlanma dengelerinin oluşması gibi enflasyonla da ilintili olabilecek bazı gelişmeler bekleniyor.

Bu süre aynı zamanda yasanın bir sihirli değnek olmadığını test etmek için uygun olacak. Esas olarak mortgage sisteminin -Noel Babanın hediyesi gibi- bir sabah kiracı olduğumuz dairenin kapısına bize ait bir ev bırakmayacağını, mortgage başvurusu için dahî hangi öndeğerlere sahip olmamız gerektiğini genel olarak kavrayacağız. Bu süreç sonunda emlak fiyatlarının normal seviyelere indiğini görecek, hatta bir yatırım aracının rekabet ortamındaki avantajlarından faydalanacağız.


Aytuğ Halil AKAR
MORTGAGE BANKASI

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız