Paylaş
Birim Hesap Değeri Ne Demektir

Birim hesap değeri katılma hesabının cari değerini belirler. Birim değer ile hesap değerinin çarpılmasıyla hesaplanan bu değer, katılma hesabı sahibinin üzerinde hak iddia edebileceği tutarı ortaya koyan değerdir.

Birim Hesap Değeri Değişimi

Bu değer ilk başta, yani hesabın açıldığı günde hesabın kendisine eşittir. Katılım fonunun işletilmesiyle kâr oluşması durumunda birim değer yükseleceğinden, birim hesap değerini de yükseltecektir. Böylelikle Birim Hesap Değeri, katılma hesabı sahibinin hak sahibi olduğu ana para + kâr payını gösterir.

Bir örnekleme yapalım:

Müşteri kurum adına açtırdığı katılma hesabına 100.000 TL yatırdığında, o gün geçerli olan birim değeri 100 ise hesabın değeri (açıldığı gün birim hesap değeri ile hesabın değeri eşit idi) 100.000 : 100 = 1.000 olur.

Bir diğer örnekle izahatı kuvvetlendirelim:

Birim Hesap Değeri ile Hesaplama

Müşteri 1 yıl vadeli katılma hesabı açtırmış olsun. Hesap açılış tutarı yine 100.000 TL diyelim. Bir yıl sonra birim değeri 109’a çıkmıştır. O zaman birim hesap değerinin de yükseldiğini görmüş olacağız. Hesaba bakalım:

(Hesap açılan para : 100) = Hesap Değeri
100.000 : 100 = 1.000 TL (bu zaten yukarıdaki hesap idi)

Ancak vade sonundaki birim değerin 109 olduğunu varsayım olarak ifade etmiştik. Hesap şöyle yapılacak:

(Hesap Değeri).(Birim Değeri) = Birim Hesap Değeri
1.000 . 109 = 109.000 TL

Vade sonunda kişinin katılım hesabını açtırdığı tutar + kâr payı 109.000 TL olacaktır.

Bu Madde Hakkında Şimdi Bize Sorun

Sözlük Maddesi Hakkında

Bu madde, Mortgage Bankası tarafından hazırlanan Mortgage Sözlük içinde yayınlanmıştır. Mortgage Sözlüğü maddeleri mortgage, emlak ve kredi sözlüğü olarak, ilgili sektörlere yönelik hazırlanan yasalardan ve sektör kültüründen derlenmiştir. Maddeler zaman zaman güncellenmektedir. Sözlüğe eklenmesini istediğiniz ya da ifade eksikliği olduğunu düşündüğünüz maddeler için bizimle iletişim sayfamızdan irtibat kurabilirsiniz.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız